Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

Nākotnes apgaismojums jau šodien

LED tehnoloģiskie risinājumi pēdējos gados ir strauji attīstījušies un pieejami plašai lietošanai mājokļos. LED ir daudzsološākais apgaismojuma tehnoloģiskais risinājums, kas attīstīsies arī turpmāk, nodrošinot augstākas kvalitātes spuldzes par zemāku cenu.

LED tulkojumā nozīmē gaismu emitējoša diode. Salīdzinot ar kvēlspuldzēm, LED spuldzēs gaismu nerada kvēldiegs, bet gan elektronu pārvietošanās. Diode ir elektroniska pusvadītāju ierīce, kurā notiek elektronu pārvietošanās, kā rezultātā veidojas UV starojums, un tas tiek pārveidots baltā gaismā, izmantojot īpašu slāni, kas atrodas LED spuldzē.

Spuldžu veidi

Pašlaik ir pieejami dažādi LED apgaismojuma risinājumi, bet lietošanai mājokļos vispiemērotākās ir spuldzes ar vītņotu cokolu, iestiprināmās jeb iebūvējamās spuldzes un cauruļveida spuldzes. LED spuldzes ar vītņotu cokolu iesaka daļējai kvēlspuldžu un halogēnlampu aizstāšanai. Tās būs izdevīgas, ja nepieciešams tūlītējs gaismas daudzums, ja drošības apsvērumu dēļ spuldzes nedrīkst saturēt dzīv

sudrabu un ja nepieciešama augsta objektu krāsu atveide (Ra > 90). LED iestiprināmās jeb iebūvējamās spuldzes parasti iesaka halogēnlampu aizstāšanai – LED kalpošanas laiks, salīdzinot ar halogēnlampām, ir daudz ilgāks, kā arī tās nodrošina labākas kvalitātes gaismu. LED cauruļveida spuldzes neiesaka cauruļveida luminiscences spuldžu nomaiņai. Cauruļveida luminiscences spuldzes vēl joprojām ir labāka alternatīva tādēļ, ka LED cauruļveida spuldzes nodrošina asimetrisku gaismas izkliedi, līdz ar to nav piemērotas standarta risinājumiem; spuldžu aizstāšana, t. s. adapteru aizstāšana var izraisīt veselības un garantijas problēmas.

Priekšrocības un ierobežojumi

LED spuldzēm ir vairākas būtiskas priekšrocības, salīdzinot ar citiem apgaismojuma risinājumiem. Tām piemīt augsta efektivitāte, ilgs kalpošanas laiks, tūlītējs gaismas daudzums, laba objektu krāsu atveide, labas gaismas spilgtuma regulēšanas iespējas, degšanas laikā spuldze neizdala siltumu, optimāls risinājums virzienvērstām gaismas spuldzēm (iestiprināmās/iebūvējamās spuldzes), nesatur dzīvsudrabu.

Papildus daudzām lietošanas priekšrocībām pastāv arī ierobežojošie faktori, kuru dēļ LED spuldzes ne vienmēr ir vislabākais apgaismojuma risinājums. LED spuldžu iegādes izmaksas ir joprojām 2 – 3 reizes augstākas nekā ekonomiskajām spuldzēm, līdz ar to ieguldītie līdzekļi LED spuldžu gadījumā atmaksājas, ja spuldzes kalpošanas laiks ir 25 000 – 30 000 stundu. Kalpošanas laiks, kas ir īsāks par 15 000 stundu, ir pieņemams tikai LED spuldzēm, kuru izmaksas ir ievērojami zemākas. Vēl jāņem vērā, ka gaismas izkliede bieži nav tāda pati kā kvēlspuldzēm, bet salīdzinoši tuvāka platleņķa ieskrūvējamām un iebūvējamām spuldzēm. LED spuldzes ir jutīgas pret temperatūru – spuldžu efektivitāte un kalpošanas laiks ievērojami samazinās, ja tās tiek pārkarsētas. LED spuldzēs izmanto pusvadītāju materiālus, ko pašlaik ražo tikai Ķīnā, nodarot kaitējumu apkārtējai videi. Tādēļ, iegādājoties šīs spuldzes, ir jāizvērtē to lietošanas iespējas, lai samazinātu apkārtējas vides kaitējumu.

Prasības pēc labas kvalitātes

Viduseiropas un Ziemeļeiropas valstīs vispieņemamākais ir silti balts apgaismojums ar krāsu temperatūru 2700 – 3200 K robežās. Savukārt Dienvideiropas valstīs vispiemērotākā ir zilganbalta gaisma, kas ir 4000 – 5000 K robežās. Krāsu atveides indeksam ir jābūt vismaz 80 Ra vai >90 Ra, lai objektu krāsas tiktu atveidotas atbilstoši dabiskajai gaismai. LED spuldzes kalpošanas laikam ir jāatbilst vismaz 25 000 stundu. A+ energoefektivitātes klases LED spuldzēm ar ieskrūvējamu cokolu un iestiprināmām/iebūvējamām spuldzēm efektivitātei ir jābūt vismaz 55 lm/W.

Pirms iegādājies spuldzes savam mājoklim, ielūkojies interneta vietnē www.buysmart.info, kur ir pieejams aprēķina instruments, kas palīdzēs salīdzināt, kura no izvēlētajām spuldzēm būs visizdevīgākā ilgtermiņā. Lai novērtētu patiesās spuldzes izmaksas, ieteicams izvērtēt arī to dzīves cikla izmaksas – visus izdevumus, kas var rasties to kalpošanas laikā.

Promo raksts tapis sadarbībā ar Ekodoma