Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Varas kungu iegribas iznīcina labu poliklīniku

© F64

Veselības ministrijai (VM), Nacionālajam Veselības centram (NVD) un Valsts nekustamo īpašumu aģentūrai (VNĪA) beidzot ir izdevies novest Rakstnieku poliklīniku (RP) līdz maksātnespējai. Nekāda profesionālisma – tikai ierēdņu iegribas. Nekādu artikulēti definētu, pamatotu pretenziju – tikai ierēdņu iegribas. Nekāda godaprāta – tikai ierēdņu iegribas. Nekādas medicīnas – tikai kaut kādas, iespējams, ļoti labi apmaksātas, savrupas intereses.

Elitāra medicīnas iestāde ar labu, turklāt - uzsveru - cilvēcīgu speciālistu komandu ir mērķtiecīgi un pacietīgi novesta līdz sabrukumam. Es jautāju, ko par RP domā ar to nesaistīti profesionāļi. Un attieksmju kopums liecina, ka - ne velti tie, kas tur vēl palikuši un ārēju iemeslu (VM+NVD+VNĪA) dēļ nav aizvilināti vai izdzenāti, apgalvo, ka vārds «bizness» šajā poliklīnikā nekad nav bijis pirmajā vietā. Pirmajā vietā RP bijis cilvēks un viņa vajadzība.

Taču - RP profesionālā darbība tikusi «no augšas» apzināti, varbūt jau neatgriezeniski degradēta. Jo RP no sevis, savas profesionālās un saimnieciskās darbības neatkarīgu iemeslu dēļ vairs nespēj gūt ienākumus. Bet, ja ienākumi pārstāj segt izdevumus, ja nav paredzams, ka «ārējie apstākļi», proti - minēto iestāžu attieksme, varētu mainīties, tad nav iespējams vairs pildīt savas saistības kaut vai kā nodokļu maksātājam. Tātad RP ir nolikta izvēles priekšā - vai turpmākā darbība ir iespējama!?

Ja minētajām iestādēm ir ko iebilst pret manu nostāju, lūdzu - skaidru valodu! Diemžēl tajos dokumentos, ko RP veltījušas šīs iestādes, es šo skaidro, profesionālo valodu neatrodu. Mudžināšana, aptuvenība, pieņēmumi… Tādā līmenī lietas nekārto, tādā kārto rebes. Vajag dabūt RP laukā no telpām Raiņa bulvārī 27. A iemesla ta nav! Neviena! VM, NVD, VNĪA nedefinē, kas RP darbībā bijis pretējs nekustamā īpašuma izmantošanas vai citām regulējošām normām. Tātad - jārada apstākļi, kas poliklīniku iznīcina. Tas gandrīz jau ir izdarīts. Malači, VM, NVD un VNĪA!

Un, cik «smalki» paņēmieni tikuši izmantoti! Piemēram, pirms gada (!) RP pēc savas iniciatīvas pameta ģimenes ārstes. Lai arī kādus pāris tūkstošus pie viņām fiksēto pacientu kartīšu es vēl pirms dažām dienām redzēju RP. Pieļauju, ka dakteru aiziešana ir posms šo manipulāciju ķēdē. Jo poliklīnikai bijis liegts ņemt darbā citus ģimenes ārstus. Proti - ja ir līgums ar NVD par valsts deleģēta pasūtījuma veselības aprūpē veikšanu, tad RP būtu iespējams pagarināt telpu īres līgumu. Bet ja NVD kaut kādu mistisku ģimenes ārstu kvotu dēļ līgumu neslēdz, tad nav arī īres līguma ar VNĪA. Patiešām - apburtais loks. Precīzāk - cilpa, kurā nožņaugt RP.

Vai arī - trešajā aprīlī notika tiesas sēde, kura vērtēja strīdu starp RP un valsts institūcijām, kuras atteica RP pagarināt telpu Raiņa bulvārī 27 nomas līgumu. VNĪA apgalvoja, ka tās «rīcībā nav dokumentu, kas apliecinātu, ka «Rakstnieku poliklīnika» ir veikusi nepieciešamus un derīgus ieguldījumus, kuri saskaņoti ar iznomātāju un kas varētu kalpot par pamatu nomas līguma pagarināšanai». RP uzskata šo attieksmi, atteikumu pagarināt telpu nomas līgumu, VNĪA vēlmi rīkot telpu izsoli par juridiski nepamatotu. Jo poliklīnikas situācijā noteikumi paredz, ka nomas līgumu var slēgt vai pagarināt gadījumā, ja nomnieks ir veicis ieguldījumu, ko nevar amortizēt jeb atpelnīt 12 gadu termiņā. Un te interesanti tas, kamdēļ, lai noskaidrotu, ko šajās telpās investējusi pati RP, tiek izmantoti Lursoftā sagrābstīti statistikas dati, neņemot vērā to, ka ir tikusi veikta šīs tēmas izpēte, ka ir sertificēta vērtētāja slēdziens? Ak, tikai tāpēc, lai dabūtu summiņu, kura ļautu teikt, ka RP investētie līdzekļi ir jau amortizēti. Profesionāla vērtētāja konstatētais to neapliecina. Atkal rebes.

Bet es pats redzēju, ka ēkā Raiņa bulvārī faktiski tika veikts kapitālais remonts. Turklāt - laikā, kad RP, Rakstnieku savienība un Literatūras fonds nebija viens otram nekādas «trešās» personas. Pārliecināties par šo triju attiecību būtību VNĪA ir vieglāk par vieglu. Ja vien ir gribēšana.

Taču - Rakstnieku poliklīnikas gadījumā valsts nepilda savas atbalsta funkcijas, tā nepiedāvā abām pusēm pieņemamas alternatīvas, bet iznīcina, ir iznīcinājusi labu medicīnas iestādi.