Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Gripas epidēmija šogad atkāpjas ļoti lēni

Gripas epidēmija šogad atkāpjas ļoti lēni un iepriekšējā nedēļā saslimstība ar vīrusu nedaudz pieaugusi, aģentūrai LETA pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Laura Ševčenko.

Pagājušajā nedēļā gripas intensitāte palielinājusies par 5,9% un bijusi 296 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

"Pieaugums ir neliels. Iemesli tam varētu būt saistīti ar neparasti aukstu un ieilgušu ziemu, arī citur Eiropā, ne tikai pie mums, kā arī ar gripas vīrusu savstarpēju mijiedarbību - A gripas izplatība lēnām samazinās, taču B gripas vīrusu izplatība pieaug," skaidro Ševčenko.

Nedaudz palielinājies arī hospitalizēto gripas slimnieku skaits. Kopā hospitalizēti 222 pacienti - 169 ar diagnozi "gripa" un 53 ar diagnozi "gripas izraisīta pneimonija". Kopumā hospitalizēto skaits palielinājies par 29 cilvēkiem.

Gripas gadījumi pagājušajā nedēļā reģistrēti visās desmit monitoringa pilsētās. Vēršanās pēc medicīniskās palīdzības gripas gadījumos pieaugusi Daugavpilī, Gulbenē, Jēkabpilī un Jūrmalā, bet pārējās pilsētās tā ir samazinājusies. Kopumā astoņas pilsētās saslimstība pārsniegusi epidēmijas slieksni. Visaugstākā gripas intensitāte, līdzīgi kā iepriekšējās nedēļās, tika novērota Jelgavā un Liepājā.

Savukārt vēršanās pie mediķiem ar citām augšējo elpceļu infekcijām, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, palielinājusies par 1,6% un bija 1206 uz 100 000 iedzīvotāju.

Kopš gripas epidēmijas sākuma līdz 25.martam pavisam saņemti 45 paziņojumi par nāves gadījumiem pacientiem ar laboratoriski apstiprinātu vai ar aizdomām par gripas infekciju.