Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Slimnīcas "futbolē" pacientus

© www.nra.lv

Jo smagāks savainojums un komplicētākas problēmas, jo garāks un ilgāks kļūst ceļš pēc palīdzības. Slimnīcu vadītāji atzīst, ka pēdējā laikā arvien biežāki kļūst gadījumi, kad pacienti ar smagām veselības problēmām saņem atteikumu kādā no tuvākajām slimnīcām un pēc neatliekamās palīdzības nākas mērot garus gabalus uz citu pilsētu, zaudējot bieži vien izšķirošās minūtes.

Neoficiāla informācija liecina, ka vēl nesen Smiltenē kāds vīrietis negadījumā guvis smagu ievainojumu, taču vietējā slimnīca nav spējusi sniegt nepieciešamo palīdzību, tāpēc cietušais transportēts uz Valmieras slimnīcu. Arī tur pacientam vietu trūkuma dēļ atteikts, un vīrietis ar vaļēju, asiņojošu brūci transportēts uz Cēsu slimnīcu. Oficiālu sūdzību par šādu gadījumu policijas darbinieki Smiltenē nav saņēmuši, taču slimnīcu darbinieki atzīst, ka līdzīgas situācijas nu jau atgadās vismaz pāris reižu mēnesī.

"Jā, ir bijuši gadījumi, kad pie mums nonāk pacienti no Smiltenes, kas no sākuma braukuši uz Valmieru, bet pēc tam uz Cēsīm. Paldies Dievam, tā negadās bieži. Pirms mēneša kāds pacients no Aizkraukles bija izceļojies caur Rīgu, kur viņam atteikta palīdzība. Tad zvanījis uz Valmieru – arī tur atteikta vieta – un beigās bija nokļuvis Cēsīs. Ir reizes, kad ceļš līdz slimnīcai ir ļoti garš. Ļoti bieži tā nenotiek, bet pāris gadījumi mēnesī ir. Mēs īpaši neuzskaitām kaimiņu grēkus un neveicam lielu izmeklēšanu, vai cilvēki stāsta patiesību, taču arī pacientu versijas mēdz būt ļoti saasinātas," norāda Cēsu slimnīcas direktora vietniece ārstnieciskajā darbā Elita Smoļina. Viņa atzīst, ka agrāk pacienti no slimnīcas uz slimnīcu ceļojuši mazāk un šī tendence kļuvusi aktuāla tieši pēdējā laikā. Tāpat lielo attālumu dēļ diezgan daudz dzemdību notiek mašīnās. "Akūto palīdzību mēs nekad neesam atteikuši, bet tāpēc esam iedzīvojušies arī lielos parādos. Dzemdības, traumas, smagie pacienti – visus ņemam pretī un varam sniegt palīdzību, kā pienākas. Reformējot slimnīcas par aprūpes centriem, tur šo palīdzību saņemt nevarēs, līdz ar to – jo smagāks un sarežģītāks ievainojums, jo tālāks ceļš jāmēro pēc palīdzības," saka E. Smoļina. Speciāliste atzīst, ka arī agrāk komplicētos gadījumos palīdzību ne vienmēr bijis iespējams saņemt turpat uz vietas, taču cilvēku vismaz varēja ievietot reanimācijā, kur tas saņēma medikamentus un stāvoklis tika stabilizēts līdz speciālista atbraukšanai.

Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcas valdes priekšsēdētājas vietniece Sandra Nātra atzīst – ja Smiltenes slimnīca palīdzību sniegt nevar, pacients tiek sūtīts uz Valmieru. "Tā var būt – ja Valmiera ir noslogota un neņem pretī, ved uz Cēsīm. Tas nav vienīgais tāds gadījums. Diemžēl tā notiek. Drīz jau vedīs arī uz Rīgu, jo Cēsīs nebūs vietas," prognozē S. Nātra.

Vidzemes slimnīcas izpilddirektors ārstniecības darbā Jānis Batalauskis savukārt norāda, ka atbilstoši slimnīcas profilam mediķi pieņem visus pacientus un sniedz viņiem palīdzību. "Mums varētu būt problēmas, ja pacientam nepieciešama augsti kvalificēta palīdzība – tad mēs saucam Katastrofu medicīnas centru, kas ved uz Rīgu, uz attiecīga profila slimnīcu, bet man nav informācijas, ka pacienti būtu jāpārved uz Cēsīm, tāpēc ka mēs nebūtu tikuši galā. Mums nav tādas nepieciešamības, jo Vidzemes slimnīca ir galvenais hospitālis reģionā," skaidro J. Batalauskis.

Sabiedrības ar ierobežotu atbildību Neatliekamā medicīniskā palīdzība valdes priekšsēdētājs Juris Memļuks, kurš koordinē pirmās un neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu, norāda, ka brigādes strādā saskaņā ar hospitalizācijas plāniem un nogādā akūtos slimniekus tuvākajā slimnīcā, kurā ir brīvas vietas. Taču viņš atzīst, ka ir bijuši gadījumi, kad slimnīca pacientu ar kādu konkrētu kaiti nevar uzņemt un aprūpēt, tāpēc cilvēks jāved uz citu slimnīcu. "Tā notiek ļoti reti – burtiski daži gadījumi. Pagaidām nav bijušas problēmas, bet neizslēdzu, ka būs – kamēr slimnīcas pašas tiks galā ar jaunajiem finansējumiem, pienākumiem un sakārtos visu pārējo. Mēs ļoti ceram, ka viss notiek, kā plānots – kad būs skaidrs, kura slimnīca kādus pacientus uzņem, situācija uzlabosies," saka J. Memļuks.