Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Mediķi šogad nepamatoti uzrādījuši veselības aprūpes pakalpojumus 92 022 eiro apmērā

© F64

Veselības inspekcija pēc šogad pirmajos trīs mēnešos veiktajām pārbaudēm ārstniecības iestādēs, kas sniedz valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, ir pieņēmusi lēmumus par naudas līdzekļu atmaksu veselības aprūpes budžetā vai pacientiem 92 022 eiro apmērā.

Kopumā šā gada pirmajā ceturksnī veiktas 67 pārbaudes ārstniecības iestādēs, šodien Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē deputātus informēja Veselības inspekcijas pārstāvis Ainārs Čivčs.

Lielāko daļu - 68 516 eiro - nolemts prasīt atmaksāt veselības aprūpes budžetā par nepamatotu veselības aprūpes pakalpojumu uzskaiti, liecina informācija Veselības inspekcijas mājaslapā. Šādi pārkāpumi bieži vien ir saistīti ar uzrādīto pakalpojumu neatbilstību faktiski veiktajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas izpaužas pierakstījumos vai neatbilstošu manipulāciju uzrādīšanā.

Gadījumos, ja tiek konstatēts nepamatots budžeta līdzekļu izlietojums, Veselības inspekcija liek atgriezt naudu, kā arī var piemērot līgumsodu divkāršā vai pieckāršā apmērā no pakalpojuma tarifa vai izrakstīto kompensējamo zāļu vērtības. Ārstniecības iestādēm, kuras saņem fiksēto finansējumu, var piemērot līgumsodu nepamatoti uzskaitīto pakalpojumu tarifu vai izrakstīto kompensējamo zāļu vērtību summas apmērā.

Savukārt iedzīvotāji, kuri lieto portālu "latvija.lv", aicināti informēt Veselības inspekciju, ja tur uzskaitīti veselības aprūpes pakalpojumi vai izmeklējumi, kuri nav veikti.