Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Retas slimības pacients gaida atbildi - vai valsts apmaksās operāciju

Pasākums 78 lēcieni, kas aizrauj elpu Pasaules hipertensijas dienas ietvaros. Pacienta Aleksandra mamma Ludmila (attēla vidū) cer uz valsts atbalstu dēla operācijai, kas var glābt viņa dzīvību © f64

“Mēs ļoti ceram, ka valsts atbilde būs pozitīva un Aleksandrs varēs doties uz operāciju Vīnē,” sarunā ar Neatkarīgo saka Ludmila Korlaša, 31 gadu vecā Aleksandra māte. Viņas dēlam 25 gadu vecumā konstatēja smagu, retu un nāvējošu saslimšanu – pulmonālo arteriālo hipertensiju.

Pašlaik Aleksandram ir šīs slimības pēdējā stadija, viņš ikdienu un nakti pavada pieslēgts skābekļa aparātam. Aleksandra Korlaša, Zanes Lazdiņas un citu pulmonālās hipertensijas pacientu atbalstam pirmdien Rīgas centrā, pretim Brīvības piemineklim notika sportisks pasākums 78 lēcieni, kas aizrauj elpuPasaules hipertensijas dienas ietvaros.

Pašlaik Latvijā ir tieši 78 registrēti pacienti ar pulmonālo arteriālo hipertensiju un Aleksandrs ir viens no viņiem. Ludmila Korlaša stāsta, ka slimības pazīmes dēlam parādījušās 25 gadu vecumā – nogurums, sāpes krūtīs, asins atklepošana. Ārstiem bija aizdomas par pneimoniju un tuberkulozi, taču gala diagnozi noteica P. Stradiņa slimnīcas Kardioloģijas centrā. 25 gadu vecumā puisis uzzināja, ka viņam ir reta saslimšana, kuras nosaukumu viņš nekad nebija pat dzirdējis. Tobrīd bija slimības trešā, tagad – ceturtā stadija. “Viņam vajadzētu veikt sarežģītu operāciju, taču dēla stāvoklis ir tik smags, ka Latvijas mediķi uzskata, ka tā būtu jāveic ārzemēs,” atklāj Ludmila. Latvijā ir veiktas trīs plaušu endarterektomijas ar ārzemju kolēģu atbalstu. Visas trīs operācijas bija veiksmīgas. “Mēs gaidām atzinumu, vai valsts varētu apmaksāt šo operāciju Vīnē, jo Latvijā to veikt nevar, mēs ceram, taču nojautas ir nelāgas,” atzīst pacienta māte. Pirms vairākiem mēnešiem plaušu transplantācijas operāciju apmaksāt atteica Aleksandra vienaudzei Zanei, kurai, pateicoties ziedojumiem, operācija nu ir veikta un Zane atveseļojas Austrijā. “Ja ne kā citādi, arī mums būs jālūdz līdzcilvēku atbalsts, jo šādas naudas mūsu ģimenei nav,” saka Ludmila.

Pulmonālās hipertensijas diena Rīgas centrā aizvadīta pozitīvā gaisotnē, taču, kā norāda pacientu biedrības vadītāja Ieva Plūme, operāciju neapmaksāšana ir viena no smagākajām pacientu problēmām, jo cilvēkiem nav šādas naudas, lai pašiem segtu sarežģīto operāciju izmaksas. “Ja Aleksandram izdotos veikt operāciju, valstij atdotu cilvēku, kas spēj strādāt, rūpēties par sevi,” saka I. Plūme.