Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Gada laikā mediķiem reģionos nodotas 136 jaunas ātrās palīdzības mašīnas

Gada laikā mediķiem reģionos nodotas 136 jaunas ātrās palīdzības mašīnas, noslēdzot Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta brigāžu operatīvo transportlīdzekļu parka atjaunošanu.

Kā aģentūru LETA informēja NMP dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša, nākamās nedēļas laikā NMP dienestā noslēgsies jauno operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu piegāde mediķu brigādēm Kurzemē, Zemgalē, Latgalē un Vidzemē, un Latvijas reģionos mediķi dosies palīgā pacientiem mūsdienīgās, ērtās un labi aprīkotās automašīnās.

Ātrās palīdzības automašīnas iegādātas divās kārtās - pagājušā gada sākumā saņemti 45 jauni auto, bet šī gada sākumā - vēl 91 transportlīdzeklis.

Kā norāda NMP dienesta direktors Armands Ploriņš, šis ir bijis nozīmīgākais ieguldījums medicīniskā transporta autoparka atjaunošanā neatkarīgās Latvijas vēsturē. Tik apjomīga mediķu vajadzībām nepieciešamā transporta atjaunošana bija iespējama, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu vienota dienesta veidošanas laikā, kā arī pateicoties Veselības ministrijas atbalstam.

Jaunie auto ir atbilstoši noteiktām prasībām speciāli uzbūvēti, aprīkoti un trafarēti operatīvie medicīniskie transportlīdzekļi. Tie aprīkoti ar mūsdienīgu navigāciju, kā arī visu nepieciešamo cilvēku dzīvību glābšanai. Tajos nodrošinātas ļoti augstas kvalitātes prasības pacienta un autovadītāja nodalījumos, braucēju komfortam, tāpat arī īpašas drošības, garantijas un servisa prasības. Brigāžu darba vajadzībām iegādāti auto gan ar 4x2 riteņu piedziņu, gan arī ar četru riteņu piedziņu, lai mediķi lauku teritorijās nokļūtu pie pacientiem arī pa grūti izbraucamiem ceļiem slikto laikapstākļu vai ceļa seguma dēļ.

Līdz šim lielākā daļa NMP dienesta rīcībā esošo brigāžu auto bija septiņus līdz 20 gadus veci. To nobraukums bija ievērojams - no 300 000 līdz pat nepilnam miljonam kilometru un tehniskais stāvoklis nereti apdraudēja izsaukumu izpildi un palīdzības sniegšanu pacientiem. Lielākā daļa ātrās palīdzības mašīnu jau bija ievērojami pārsniegušas savu maksimālo ekspluatācijas laiku. Lai mediķu brigādes varētu operatīvi ierasties izsaukumos un netiktu kavēta palīdzības sniegšana pacientiem dzīvībai kritiskās situācijās, bija nepieciešama praktiski visa autoparka atjaunošana.

Operatīvo transportlīdzekļu iegāde notiek NMP dienesta realizētā Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta "Vienotas neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas vadības informācijas sistēmas un dispečeru centru izveide" gaitā.