Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Rīgā \ Uzņēmējdarbība

Jaunu automobiļu tirgus Latvijā turpina pieaugt, apjomos atpaliek no Baltijas kaimiņiem

Šī gada pirmajos trijos mēnešos ir vērojams 163% reģistrēto transportlīdzekļu skaita pieaugums, salīdzinot ar 2010.gada janvāri – martu. Reģistrācijas līderi joprojām nemainīgi – Volkswagen, Toyota, Renault.

Martā Latvijā reģistrēti 758 jauni automobiļi, kas ir par 468 vieglajām automašīnām vairāk, salīdzinot ar 2010.gada marta mēnesi. Aizvadītajā mēnesī reģistrēti par 223 vieglajiem automobiļiem vairāk (attiecīgi- 535 un 758) kā šī gada februārī.

„Ņemot vērā jaunu transportlīdzekļu tirdzniecības apjomus Baltijas valstīs, Latvija ir joprojām atpaliek, jo Lietuvā marta mēnesī bija piereģistrētas 1234 automašīnas, savukārt Igaunijā – 1424 pirmreizējās jaunu vieglo automašīnu reģistrācijas. Latvijas pašreizējais pārdošanas apjomu +163% pieaugums ir saistīts ar katastrofāli zemo aktivitāti 2010.gada periodā, savukārt atpalicība pārdošanas apjomos no Baltijas kaimiņiem ir saistīta ar ievērojami lēnākiem Latvijas tirgus atkopšanās procesiem.” - informē „Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas” valdes priekšsēdētājs Viktors Kulbergs.

Martā lielākais tirdzniecības apjoma kāpums bija vērojams jaunām kravas automašīnām. Šī gada pirmajos trijos mēnešos Latvijā reģistrēti 515 jauni kravas automobiļi, kas ir par 384 jeb 293% vairāk, salīdzinot ar 2010.gada laika periodu. Reģistrācijas līderis - Volvo ar 69 vienībām, kas sastāda pusi no visām martā reģistrētajām smagām automašīnām (virs 16 tonnām).

Tāpat martā bija vērojams lielais autoparku jeb fleet darījumu apjoms, kas ir 288 no reģistrētajiem automobiļiem un aizņem 38% no tirgus.

Martā, salīdzinājumā ar februāri, ir nedaudz krities ar līzinga kompāniju starpniecību iegādāto transportlīdzekļu skaits. Šādi martā finansēta ir 61 automašīna jeb 31% no visiem transportlīdzekļiem, kurus iegādājušās privātpersonas. Martā autolīzinga līderos atkal izvirzījusies Nordea ar 34% no visiem darījumiem, apsteidzot februāra līderi S|E|B Līzings, kam šomēnes pieder 23% tirgus. Trešajā vietā februārī atrodas Unicredit ar 13%, bet Hipolīzings ieņem ceturto vietu ar 10%, piektajā – atstājot Swedbank ar 9%. Nedaudz pakāpies, t.i., līdz 25%, ir jauno automobiļu skaits, kas piereģistrētas uz privātpersonām.