Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Rīgā \ Satiksme

Pēc ceļu kvalitātes rādītājiem 137 valstu sarakstā Latvijai "kaunpilnā" 107. vieta

© f64

Andris Bērziņš, Biedrības "Latvijas Ceļu būvētājs" valdes priekšsēdētājs uzsver - Latvijas 107. vieta 137 valstu konkurencē 2017. - 2018. gada Globālajā konkurētspējas indeksā ceļu stāvokļa rādītājā diemžēl ir objektīvs valsts attieksmes rezultātu novērtējums, atzīst biedrība "Latvijas Ceļu būvētājs" (LCB).

Globālajā konkurētspējas indeksā Latvija atrodas ne tikai aiz Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Singapūras un Šveices, kurās ceļi ir vislabākie, bet arī aiz Lietuvas (37. vieta) un Igaunijas (38. vieta).

Latvijas slīdēšana uz leju ceļu kvalitātes novērtējumā (95. vieta pagājušajā gadā) ir sekas valsts nepietiekamajam finansējumam un ceļu lietotāju samaksāto nodokļu izmantošanai ar ceļiem nesaistītām vajadzībām. Valstī uz ceļiem neveikto darbu deficīts aug, un, ja nenotiks būtisks pagrieziens attieksmē, ceļu kvalitāte turpinās pasliktināties.

““Latvijas Ceļu būvētājs" kā ceļu nozares pārstāvis jau gadiem ir centies pievērst politiķu un amatpersonu uzmanību bēdīgajai situācijai. Pretī regulāri saņemam mierinājuma vārdus, ka tik traki jau nemaz nav, patiesībā situācija uzlabojas un jau pavisam drīz paliks vēl labāka. Droši vien, ka valdība un Finanšu ministrija tagad ir gatavas mierināt arī indeksa sastādītājus un cer, ka tādā veidā var uzlabot gan pozīciju indeksā, gan ceļu reālo stāvokli. Taču prātīgāk būtu šo zemo novērtējumu uztvert kā pietiekami skaļu brīdinājumu, kuru vairs nedrīkst ignorēt," uzsver LCB valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Globālajā konkurētspējas indeksā Latvija atrodas ne tikai aiz Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Singapūras un Šveices, kurās ceļi ir vislabākie, bet arī aiz Lietuvas (37. vieta) un Igaunijas (38. vieta).

"Tas, ka Latvija joprojām turas priekšā tādām valstīm kā Haiti, Kongo Demokrātiskā Republika un Mauritānija, turklāt pagaidām apsteidz pat Krieviju (114. vieta), ir vājš mierinājums politiķiem un ierēdņiem, kas spītīgi izliekas nemanām reālo situāciju un nelabvēlīgās tendences," rezumē A. Bērziņš.