Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Satiksme

Igaunijā labākais autovadītājs dod padomus drošai braukšanai ziemā

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Laikapstākļiem mainoties, kad ik dienu snieg un ceļi apledo, arvien vairāk jādomā par to, kā vadām savas automašīnas. Lai labāk sagatavotos, Igaunijā par labāko autovadītāju atzītais autovadītājs Tomass Raids (Toomas Raid) sniedz vairākus ieteikumus, kā droši nokļūt līdz izvēlētajam galamērķim. Viņš pērn uzvarējis arī konkursā autobusu vadītājiem, kā arī ieguva ceturto vietu Pasaules kausā kravas auto un autobusu vadītājiem. Piedāvājam iepazīties ar pieciem vienkāršākiem padomiem par to, kā droši ceļot ziemas apstākļos.

Brauc apdomīgi un mierīgi

Pieredzējušais vadītājs, kurš gadu gaitā mērojis tūkstošiem kilometru dažādos laika apstākļos, galvenokārt vērš uzmanību uz satiksmes dalībnieku uzvedību - ziemā labāk pārvietoties lēnāk par atļauto ātrumu un saglabāt mieru. "Noteikumos norādītais skaitlis ir maksimālais atļautais ātrums, taču vadītājam jāvadās pēc veselā saprāta un ceļa apstākļiem, nevis savas pārākuma sajūtas. Ātrumam jābūt tādam, lai justos droši, lai arī tas būs mazāks, nekā noteiktais,” teic Tomass Raids.

"Ziemā ir jāaizmirst par strauju “gāzēšanu” un asiem manevriem. Drošība ir īpaši svarīga, jo vēlamies, lai pasažieri būtu drošībā un veiksmīgi atgriežas savās mājās pie ģimenēm,” uzsver Tomass, kurš mēro tālus ceļus jau 28 gadus.

Ziemā sarežģītu ceļu apstākļu gadījumā autobusu reisi var būt novēloti, tomēr satiksmes grafiki izstrādāti tā, lai autobusi varētu nonākt galamērķī bez nevajadzīgas ātruma pārsniegšanas un riska.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā