Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Rīgā \ Satiksme

Sāk protestu pret Rīgas sabiedriskā transporta cenām

© F64

Sociālā tīklā "Facebook" izveidotās lapas "Pret Rīgas domes cenu paaugstināšanu Rīgas sabiedriskajā transportā" pārstāvji aicina iedzīvotājus šodien vai rīt ignorēt un neizmantot SIA "Rīgas satiksme" (RS) transportlīdzekļus, aģentūru LETA informēja lapas veidotāji.

"Mēs aicinām 1. vai 2.februārī ignorēt un neizmantot RS transportlīdzekļus. Tas ir protests pret sabiedriskā transporta biļešu cenu paaugstināšanu Rīgas pilsētā, tas ir aicinājums, ko katrs personīgi var atbalstīt vai neatbalstīt. Mums nav vienalga, mums ir nostāja!" pauž lapas veidotāji.

Nav pareizi pacelt sabiedriskā transporta brauciena maksu gandrīz par 100%, uzskata protesta organizatori. Veicot aptauju "Facebook" vietnē, lapas veidotāji secinājuši, ka lielākais vairums aptaujāto piekrīt pakāpeniskai sabiedriskā transporta biļetes cenas paaugstināšanai.

Lielākā sabiedrības daļa dzīvo ar minimāliem naudas līdzekļiem, kur katri desmit centi ir nozīmīgi, uzsver protesta rīkotāji. Viņi uzskata, ka biļešu cenu celšana var sekmēt lielāku pilsoņu emigrāciju uz citām valstīm, lai izdzīvotu un uzturētu savas ģimenes, sastrēgumu veidošanos Rīgā, kā arī liecina, ka valsts nepieder tās iedzīvotājiem.

Protesta organizatori uzsver, ka "uzdod konkrētus jautājumus, uz kuriem negaida paviršas un neskaidras atbildes". Valsts kontrole atkārtoti vērsusies pie Rīgas pašvaldības vadības, lūdzot iesniegt visus pamatojošos dokumentus, kas attiecas uz cenu paaugstināšanu - pētījumus, ekspertu atzinumus, jaunos iekšējos tiesību aktus, lai tos nodotu Satiksmes ministrijas ekspertiem izvērtēšanai, un tikai tad lemt par cenu paaugstināšanu sabiedriskajā transportā, uzsver protestētāji, sakot, ka lēmumu Rīgas pašvaldība pieņēmusi vienpersoniski visas valsts vietā.

Protestētāji informē, ka izveidotās lapas sekotājiem joprojām ir neskaidri vairāki jautājumi, piemēram, vai Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) "visā savā "pilsētas mēra" laikā, var uzrādīt visu līdzekļu izlietojumu RS - pa nodaļām un vārdiem un summām, nevis tukši izrunāt procentus no "pašizmaksas" - un normāli paskaidrot, kāpēc domes noteiktās atlaides jāatmaksā ir parastajiem iedzīvotājiem - tiem, kas par braucienu maksās 1,15 eiro, ja valsts atteicās?", "kāpēc mērs vaino tikai "Vienotību" dotāciju atteikumā, ja paša partija ir Saeimā?", "vai valsts ir gatava tam, ka tuvākajā laikā tikai vairāk jauniešu aizbrauks prom?", "vai iespējams, ka drīzumā bezmaksas biļetes būs tikai krievvalodīgajiem?", "kāpēc jaunajām māmiņām un grūtniecēm nav bezmaksas biļešu, viņas tomēr uztur demogrāfisko stāvokli?" un citi jautājumi.

Kā ziņots, reaģējot uz pašvaldības pieņemto lēmumu no 1.februāra paaugstināt biļešu cenas sabiedriskajā transportā, 18.janvārī "Facebook" tika izveidota lapa "Pret Rīgas domes cenu paaugstināšanu Rīgas sabiedriskajā transportā", kurai pašlaik ir vairāk nekā 5800 sekotāju.