Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Ministre: Kultūras pils "Ziemeļblāzma" rekonstrukcija atdzīvinās visu Vecmīlgrāvja apkaimi

Šodien Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende apmeklēja kultūras pils "Ziemeļblāzma" būvlaukumu, kur N.Ušakovs iepazīstināja ministri ar paveiktajiem un vēl plānotajiem darbiem. Apskatot kultūras pili, ministre atzina, ka tās rekonstrukcija būs labs stimuls visas Vecmīlgrāvja apkaimes atdzīvināšanai.

Domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ierosināja pašvaldībai un ministrijai sadarboties, izmantot kultūras pili pēc rekonstrukcijas kā vēl vienu lielu pilsētas izstāžu zāli, kur varētu tikt eksponēti, piemēram, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumos esošie mākslas darbi. Kā piemēru minot ekspozīciju no Latvijas mākslinieku savienības krājumiem, kas pērnā gada pavasarī un vasarā bija izstādīta pilsētas izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa" un izraisīja lielu interesei rīdzinieku un tūristu vidū.

Visus būvdarbus "Ziemeļblāzmā" plānots pabeigt līdz 2013. gada martam. Kopumā būvdarbi izmaksās 9268373 latu. Šogad Rīgas domes budžetā kultūras objektu rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem atvēlēti 3,5 miljoni latu. Kompleksa rekonstrukcijas arhitekts ir Juris Monvīds Skalbergs. Kompleksa rekonstrukcija notiek sadarbībā ar Vecmīlgrāvja attīstības biedrību un Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienību.

Iestājoties siltākam laikam, līdztekus 1913. gadā celtās kultūras pils "Ziemeļblāzma" ēkas rekonstrukcijai, ir sākušies aktīvi darbi pie vairāk nekā 5 ha plašās pils apkārtējās teritorijas atjaunošanas. Uzsākta gan ārējo, gan iekšējo inženiertehnisko tīklu ierīkošana - lietus ūdens un sadzīves kanalizācijas, ūdens pievada izveide, elektrotīklu montāža, teritorijas apgaismojuma un videonovērošanas sistēmas uzstādīšana. Veicamo darbu apjomā ietilpst pilna ārējo un iekšējo inženiertehnisko komunikāciju izbūve, tostarp, arī apgaismojuma ierīkošana Ziemeļblāzmas un Baltāsbaznīcas ielā, kā arī lietus ūdens kanalizācijas ierīkošana visas Ziemeļblāzmas ielas garumā. Tāpat notiek teritorijas labiekārtošana - tiek nosprausti parka celiņi, iezīmētas augstuma zīmes, ierīkotas celiņu gultnes, noņemot melnzemi un veidojot smilts un šķembu pildījumu, uzstādītas apmales.

Rudenī pilnībā demontētais skatu tornis pamazām sāk iegūt savu jauno izskatu - ir izveidota skatu torņa pamatne un uzsākta dzelzsbetona konstrukciju veidošana. Skatu tornis tiek veidots bijušā ūdenstorņa vietā un tas būs vairāk nekā 35,5 m augsts.

Līdztekus parka un teritorijas atjaunošanai, rekonstrukcijas un restaurācijas ietvaros noslēgumam tuvojas ziemas mēnešos veiktie demontāžas procesi "Ziemeļblāzmas" ēkā, pēc kuriem plašā apjomā objektā tiks uzsākti apdares darbi. Galvenie un apjomīgākie demontāžas procesi tiks pabeigti līdz aprīlim.

No 2011. gada novembra līdz šā gada martam pabeigti demontāžas darbi ēkas iekštelpās, kā arī jumta seguma demontāža. Uzsākta jumta jaunā seguma montāža. Pirms vērienīgajiem rekonstrukcijas darbiem, apsekojot ēku, būvnieki konstatēja, ka tieši būves jumts ir katastrofāli nolietojies, ir sliktā stāvoklī un pat bīstams.

Ziemas mēnešos ēkā notika arī pamatu konstrukciju betonēšana, sienas aiļu un pārsedžu veidošana, jaunās kāpņu telpas pamatu stiprināšana. No ēkas ārējās apdares darbiem pilnībā pabeigta pamatu sanācija, vecā apmetuma nokalšana un jaunā apmetuma uzklāšana.