Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas dome: "Taxify" tarifu paaugstināšanu Jaungada naktī ir prettiesiska

© Lauris Aizupietis/f64

Mobilās lietotnes "Taxify" Vecgada vakarā un Jaungada naktī vairākas reizes paaugstinātais pārvadājumu tarifs pārsniedza Rīgas domes saistošajos noteikumos noteiktos maksimālos tarifus, līdz ar to šāda rīcība bija prettiesiska, apgalvoja Rīgas domes Satiksmes departamentā.

Departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola skaidroja, ka mobilā lietotne "Taxify" brīdināja, ka Vecgada vakarā un Jaungada naktī tiks paaugstināti tarifi, taču norādīja, ka tie atbildīs Rīgas domes saistošajos noteikumos noteiktajiem taksometru maksimālajiem tarifiem.

Satiksmes departaments atgādina, ka pasažieru komercpārvadājumus ar taksometriem Rīgas pilsētas administratīvās teritorijas robežas ietvaros drīkst veikt tikai atbilstoši tarifiem, kas saskaņā ar noteikumiem ir - taksometra nolīgšanas tarifs - 2,13 eiro, attāluma tarifs - 0,71 eiro par kilometru un laika tarifs - 0,14 eiro par minūti. Saskaņā ar noteikumiem, augstākus tarifus piemērot nedrīkst.

"Saskaroties ar situāciju, kad pasažierim tiek aprēķināta braukšanas maksa dubultā apmērā, vai pastāvot aizdomām par nesamērīgi augstu braukšanas maksu, pasažieris var nekavējoties saukt pašvaldības policiju, palūgt čeku un iesniegt to departamenta Kontroles dienestam pārbaudes veikšanai un iespējamās administratīvā pārkāpuma lietvedības uzsākšanai, kā arī atteikties no samaksas dubultā apmērā par sniegto pakalpojumu," skaidro departamenta pārstāve.

Viņa arī norāda, ka "Taxify" ir tikai platforma jeb tā saucamais "zvanu centrs mobilās lietotnes formā", kas "saved" pakalpojuma sniedzēju ar klientu. Pakalpojuma sniedzējs ir pats pārvadātājs un tam ir jāievēro tikai tie tarifi, kurus tam ir saskaņojusi Licencēšanas komisija.

"Ja "Taxify" uzdod programmā strādājošajiem taksometru vadītājiem paaugstināt tarifus, kas pārsniedz viņu pārvadātāja licencē noteiktos, šoferi ir spiesti rīkoties pretlikumīgi. Pārvadātājs par šādu rīcību var saņemt administratīvo sodu līdz pat 700 eiro apmērā, kā arī var draudēt licences anulēšana," norāda Ahuna-Ozola.

Kā ziņots, arī 2016.gada Vecgada vakarā mobilā aplikācija "Taxify" vienreizēji plānoja paaugstināt pārvadājumu tarifus četras līdz septiņas reizes, kas neatbilda Rīgas domes saistošo noteikumu prasībām.

Dome panāca vienošanos ar uzņēmuma "Taxify" dibinātāju Martinu Villigu par to, ka 2016.gada izskaņā tarifu paaugstinājumu neveiks un, ka Rīgas dome meklēs juridiskus risinājumus, lai mainītu esošos noteikumus un ļautu taksistiem piemērot vienreizēju tarifu paaugstinājumu.