Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Piecu gadu laikā Rīgā likvidēs ievērojamu skaitu spēļu zāles

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Rīgas dome (RD) šodien atbalstīja vēl 33 spēļu zāļu slēgšanu, līdz ar to kopumā paredzot turpmāko piecu gadu laikā Rīgā likvidēt 42 spēļu zāles.

Rīgas domes Juridiskā pārvalde ir sagatavojusi RD lēmumu projektus par izsniegto atļauju atcelšanu, kas ļauj atvērt spēļu zāles Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonā, kā arī jauktas apbūves teritorijā. Aizliegumi neattiecas uz četru un piecu zvaigžņu viesnīcām, kā arī publiskās apbūves teritorijām.

Jau sākotnēji šo jautājumu izskatīšana radīja nesaskaņas starp koalīcijas un opozīcijas deputātiem, jo opozīcijas pārstāvis Juris Pūce (LA) un Mārtiņš Bondars (LRA) iestājās pret zāļu slēgšanu. Lēmuma pieņemšanas gaitā deputāti norādīja, ka Pūcem būtu jānoliek domes deputāta mandāts, jo viņa sievas vadītā biedrība "Ascendum" no azarstspēļu komersantiem saņēmusi teju pusmiljonu eiro lielus ziedojumus.

Domes deputāts Aleksejs Rosļikovs (S) informēja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzsācis izmeklēšanu par šo lietu.

Pūce gan norādīja, ka šie apvainojumi ir "populistiski uzpūsta migla", kuras mērķis ir radīt iespaidu, ka "Saskaņa" beidzot iedzīvotāju labā izdarījusi ko nozīmīgu. Deputāts pauda, ka patiesais iemesls "miglai" esot vēlme turpināt zagt un novērst iedzīvotāju uzmanību.

Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Jau iepriekš informēts, ka 12.septembrī domes pārstāvji atbalstīja deviņu spēļu zāļu slēgšanu, bet šodien - vēl 33. Juridiskās pārvaldes direktors Juris Liepiņš vērsies Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijā, lai pārliecinātos, ka ir lemts par visu Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā esošo zāļu slēgšanu.

Šādi lēmumi īstenoti, lai izpildītu Augstākās tiesas 2017.gada 24.februāra blakus lēmumu lietā par atļaujas izsniegšanu spēļu zāles atvēršanai Rīgā, kā arī lai sakārtotu Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritoriju.

Pēc tam, kad pašvaldība pieņem lēmumu par vietas izmantošanas aizliegumu konkrētai spēļu zālei, komersantam, atbilstoši likumam, ir atvēlēti vēl pieci gadi, lai biznesu šajā vietā aizvērtu.

Kā ziņots, pirms sēdes pie domes ēkas notika iepriekš publiski neizziņots pikets par šo jautājumu, pulcējot aptuveni 25 cilvēkus, novēroja aģentūra LETA.

Sanākušie sevi pieteica kā sabiedrības pārstāvji, piketu vēršot tieši pret LRA/LA deputātiem, kuri, viņuprāt, aizstāvot spēļu zāļu nepieciešamību savās interesēs. Līdzīgu retoriku līdz šim sociālajos tīklos ir pauduši Rīgas domē valdošās "Saskaņas" pārstāvji. Viens no dalībniekiem aģentūrai LETA apgalvoja, ka sanākušie nevēlas aizliegt pilnīgi visu zāļu darbību, taču panākt to samērīgu ierobežošanu.

Vēlāk šī pasākuma dalībnieki tika ielaisti domes ēkā un piedalījās domes sēdē.