Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

IESKATIES: Rīgā vairākas ielas iegūs jaunus nosaukumus

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Šonedēļ Rīga ar domes lēmumu tikusi pie jauniem ielu nosaukumiem vairākām ielām vai to posmiem.

Latvijas galvaspilsētā būs Viļa Ģelbes iela, Klaipēdas iela, Franča Trasuna iela, Georga Kūfalta iela, Jaunā Mežaparka iela, Ģenerāļa Radziņa iela, bet esošais Pāles ielas posms no Juglas ielas līdz Braila ielai turpmāk būs Braila iela. Komentētājs Bens Latkovskis Neatkarīgās numurā vakar ierosināja kādu no Rīgas ielām nodēvēt svētdien mirušā grupas Helsinki86 dalībnieka Konstantīna Pupura vārdā. Ierosinājumam nepieciešama laika pārbaude.

Var šķist, ka nav iemesla apšaubīt K. Pupura nopelnus - cilvēka, kurš pie Brīvības pieminekļa iznesa sarkanbaltsarkano karogu, pirms vēl bija nodibināta Tautas fronte un trešā Atmoda uzņēmusi neatgriezenisku gaitu. Bet jāpaiet vismaz pieciem gadiem, jo pilsētas vai valsts vēsturē ievērojamas personas vārdā ielu, laukumu vai citu vietu var nosaukt ne agrāk kā piecus gadus pēc šīs personas nāves. Rīgā bijuši precedenti, kad, laikam ejot, ierosinājumi par mirušu sportistu vārdā nodēvētām ielām vairs nav izskanējuši. Pēc hokejista Sergeja Žoltoka nāves Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija saņēma ierosinājumu viņa vārdā nosaukt ielu, arī pēc hokejista Kārļa Skrastiņa bojāejas izskanēja priekšlikums viņa piemiņu iemūžināt ielas nosaukumā. Ne viena, ne otra sportista vārdā ielas nav nodēvētas. Jūrmalas dome pirms pāris gadiem cilāja jautājumu par jūrmalnieka aktiera Eduarda Pāvula vārda piešķiršanu kādai no kūrortpilsētas ielām, bija pat divi varianti. Šis ierosinājums tika apstādināts pēc tuvinieku lūguma.

Pretēji noticis ar Džohara Dudajeva gatves nosaukumu. Pirms gandrīz 10 gadiem sākās visai aktīvas diskusijas par to, ka ielai jāpiešķir cits nosaukums, nevis jāsaglabā atgādinājums par Čečenijas pirmo prezidentu, kurš, būdams augstā militārā amatā padomju armijā, izteica savu atbalstu Baltijas valstu neatkarībai. Tika rīkota pat aptauja, lai noskaidrotu Rīgas iedzīvotāju viedokļus. Uzskati bija dažādi, bet nosaukums nav nomainīts.