Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Paveikti 80% no kultūras pils "VEF" rekonstrukcijas darbiem

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Šodien, 9.augustā, Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Andris Ameriks kopā ar Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētāju Oļegu Burovu, būvniecības kompānijas "VELVE" valdes priekšsēdētāju Aināru Leitēnu un kultūras pils "VEF" vadītāju Lieni Kubiļus apsekoja paveiktos būvdarbus, iepazinās ar restaurācijas darbu gaitu un informēja par papildus plānotiem ieguldījumiem kultūras pilī "VEF" pirms ēkas nodošanas ekspluatācija šī gada oktobrī.

"Vēl pāris mēneši un pašvaldības izvirzītie mērķi, atjaunojot kultūras pili "VEF", tiks īstenoti. Pēc pils atjaunošanas palielināsies tās pieejamība. Būs labiekārtota apkārtējā teritorija. Uzlabosies iestādes sniegto pakalpojumu kvalitāte, jo ir atjaunots gan interjers, gan pilnveidotas skaņu un apgaismojumu sistēmas. Un pats galvenais, manuprāt, būs sakārtota darba vide radošo amatieru kolektīvu dalībniekiem," informē Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Andris Ameriks.

"Kopš darbu uzsākšanas, pagājušā gada maijā, ir paveikti apmēram 80 % no projektā paredzētajiem būvdarbiem. Praktiski visā kultūras pils "VEF" veikti visi restaurācijas darbi līdz pirmajai krāsošanai. Ir atjaunota fasāde un veikti galvenie jumta seguma izbūves darbi. Tuvākā laikā ir plānots uz jumta novietot vēsturisko "VEF" zīmi. Šobrīd notiek granīta pakāpienu un cokola elementu montāžas darbi," informēja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

Būvdarbu veikšanas laikā ir konstatēti vairāki trūkumi un defekti, kuru novēršana paredz neplānotu papildus darbu veikšanu un ieguldījumus. Būtiskas nepilnības tika konstatētas esošo pārsegumu nestspējā un to neatbilstībā ugunsdrošības prasībām, tāpēc visi pārsegumi ēkā tika izbūvēti pilnībā no jauna. Veicot esošo koka grīdu konstrukciju stāvokļa novērtējumu, tika pieņemts lēmums izbūvēt sausā betona grīdas. Ir mainīta arī Lielās zāles un balkona pakāpienu konstrukcija, ņemot vērā esošo pakāpienu neapmierinošo stāvokli. Papildus ir izbūvēta orķestra bedre un rasti akustiskie un skaņas risinājumi lielajā skatuvē, ko sākotnējais projekts neparedzēja. Tāpat ir nepieciešams iegādāties mēbeles apmeklētājiem. Par papildus nepieciešamajiem ieguldījumiem lems tuvākajā Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas sēdē un Rīgas domes sēdē.

Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Pēc rekonstrukcijas darbu pabeigšanas kultūras pils "VEF" lielā zālē būs 805 skatītāju vietas, tajā skaitā 18 cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Mazā zālē ir paredzētas 97 vietas un 3 vietas cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Savukārt radošo kolektīvu telpās vienlaicīgi varēs atrasties ap 400 dalībnieku.

Atvērto durvju dienā piedalījās arī Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputāti Regīna Ločmele - Ļuņovu un Andris Bērziņš. Ar ēkas būvniecības darbiem iepazinās arī bērnu vokālās grupas "Momo" vadītāja Dagnija Kravale, jauktā kora "Fenikss" mākslinieciskais vadītājs Ēriks Kravalis, jauktā kora "Dzīne" mākslinieciskais vadītājs Aivars Gailis un tēlotājmākslas studijas "Varavīksne" vadītāja Ilze Strekāvina.

Rīgas pašvaldības kultūras iestāde "VEF kultūras pils" ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēka ir celta laika posmā no 1951. līdz 1960.gadam. Ēkas kopējā platība ir 6878 kvadrātmetri. Iekšējais plānojums un piecu telpu interjera apdare ir valsts nozīmes mākslas piemineklis. VEF kultūras pils kā kultūras centrs darbību uzsāka 1960.gada 1.martā un ir lielākā Latvijas kultūras iestāde ar vairāk nekā piecdesmit mākslinieciskajiem kolektīviem, studijām un interešu klubiem, kuros darbojas ap 3000 cilvēku - gan pirmsskolas vecuma bērni, gan pusaudži un jaunieši, gan vidējas un vecākās paaudzes rīdzinieki.

Pagājušā gada, 2.maijā, tika uzsākta VEF kultūras pils rekonstrukcija un restaurācija. Darbus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veic SIA "VELVE". Šobrīd objektā tiek īstenots arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekts "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana valsts nozīmes aizsargājamā arhitektūras piemineklī VEF kultūras pilī Ropažu ielā 2, Rīgā" Nr. EKII-1/18. Pēc projekta īstenošanas plānotais oglekļa dioksīda emisiju samazinājums gadā būs 65 042.9 kg CO2 un enerģijas patēriņa ietaupījums apkurei uz kopējo ēkas platību 295 733 kWh gadā.