Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

"Saskaņa/GKR" gatavo placdarmu cīņai ar opozīciju

© F64

Kamēr Rīgas domes jaunā sasaukuma opozīcija zvērēja uzticību kopējiem mērķiem, vecais domes sasaukums dienu pirms jaunā pirmās sēdes gan dubultoja pilsētas budžeta deficītu, gan radīja sistēmu, kas koalīcijai ļaus saglabāt spēcīgāku vairākumu pašvaldības komitejās.

Saskaņā ar galvaspilsētas domes apstiprināto normatīvo aktu, jaunajā sasaukumā katrs deputāts varēs strādāt trijās no astoņām domes komitejām līdzšinējo divu vietā. Tas gan nenozīmē, ka katram deputātam būs iespēja izmantot šo iespēju, jo ar likumu tiek garantētas tiesības dalībai tikai vienā komitejā. Ņemot vērā pašvaldību vēlēšanu rezultātus, opozīcijai radušās aizdomas, ka ar šādām aritmētiskām rotaļām valdošā koalīcija vēlas nodrošināt savu pārsvaru un vadību komitejās.

Jau vēstīts, ka aizvadītajās pašvaldību vēlēšanās Rīgā jau astoņus gadus valdošā Saskaņas un Gods kalpot Rīgai savienība ieguva 32 no 60 Rīgas domes mandātiem jeb, salīdzinot ar iepriekšējo sasaukumu, par septiņiem mandātiem mazāk.

Ja līdz šim valdošajai koalīcijai piederošie 39 mandāti komitejās nodrošināja stabilu vairākumu un to priekšsēdētāju amatus, tad pēdējo vēlēšanu rezultāti bez sistēmas maiņas šo idilli apdraudētu.

Proti, ja katrs deputāts varētu strādāt tikai divās komitejās, tad, pieņemot, ka maksimāls domnieku skaits šo iespēju izmantotu, koalīcijas deputātu proporcija pret opozīciju būtu astoņi pret septiņi. Savukārt saskaņā ar nule kā apstiprināto jauno kārtību proporcija par labu koalīcijai mainās par vienu balsi - 11 koalīcijas deputāti un deviņi opozīcijas.

Turklāt vecā sasaukuma opozīcija, kas vairākkārt aicināja jaunā sasaukuma domes darbu skarošu regulējumu atstāt tās ziņā, uztraucas, ka jaunā koalīcija izmantos savu vairākumu, lai panāktu, ka ne visiem opozīcijas deputātiem ir iespēja strādāt visās trijās izraudzītajās komisijās - komisijas locekļus apstiprina ar domes balsojumu.

Koalīcijas līderi - Rīgas mērs Nils Ušakovs un viņa vietnieks Andris Ameriks - gan noraidīja šādas aizdomas un solīja, ka ikvienam domes deputātam būs iespēja apliecināt sevi. N. Ušakovs atgādināja, ka priekšvēlēšanu laikā opozīcijā nokļuvušo politisko spēku pārstāvji solījuši strādāt neatliektu muguru, bet pieejamo komiteju skaits viņiem tieši dos šādu iespēju.

Sava termiņa pēdējās stundas Rīgas domes vecais sasaukums izmantoja, lai arī no 28,8 miljoniem eiro līdz 63 miljoniem eiro palielinātu pilsētas budžeta deficītu.

Savukārt pārdesmit minūtes pirms šīs domes sēdes rātsnamā pulcējās jaunā domes sasaukuma opozīcijas deputāti no Latvijas Reģionu apvienības/Latvijas attīstībai, Jaunās konservatīvās partijas, Nacionālās apvienības un Vienotības. Politiskie spēki vienojās, ka šodien simboliskā žestā uz Rīgas mēra amatu virzīs Latvijas reģionu apvienības līderi Mārtiņu Bondaru, bet vicemēra amatam - konservatīvo Jāni Bordānu.