Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas uzņēmēji vēl var pagūt atrast visčaklākos skolas vecuma palīgus

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Līdz 18.jūnijam (ieskaitot) Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Rīgas reģionālajā filiālē darba devēji vēl var pieteikties skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma īstenošanai.

NVA darba devējam nodrošina dotāciju skolēna mēneša darba algai 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, savukārt otru algas pusi skolēnam maksā darba devējs pats. Skolēna mēneša atalgojumam par pilnu nostrādātu darba laiku jābūt vismaz valstī noteiktās minimālās algas apmērā - 380 eiro pirms nodokļu nomaksas.

NVA darba devējam maksā arī dotāciju darba vadītāja darba algai. Par 10 skolēnu darba vadīšanu NVA dotācija darba vadītāja algai ir valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmērā, tātad, par viena skolēna darba vadīšanu dotācijas apmērs ir viena desmitā daļa no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Viens darba vadītājs var vadīt ne vairāk kā 10 skolēnu darbu.

NVA apmaksā veselības pārbaudes skolēniem, ja to paredz normatīvie akti par obligātajām veselības pārbaudēm, kā arī apdrošina skolēnus pret nelaimes gadījumiem darba vietās. Savukārt darba devējs par nodarbināto skolēnu veic darba devēja un darba ņēmēja nodokļu nomaksu.

Skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma mērķis - veicināt skolēnu nodarbinātību vasaras brīvlaikā, nodrošinot skolēniem iespēju valsts līdzfinansētajās darba vietās iegūt darba prasmes, iemaņas un pieredzi. Tā ir iespēja darba devējiem vasaras mēnešos, kad daudzi darbinieki aiziet atvaļinājumā, ar NVA finansiālu atbalstu nodarbināt savos uzņēmumos skolēnus. Ik gadu no daudziem darba devējiem, kas piedalās NVA skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumā, saņemam labas atsauksmes par jauniešu darbu. Darba devēji, sniedzot skolēniem turpmākajā dzīvē tik nepieciešamās praktiskas zināšanas par darba pienākumiem, darba attiecībām un darba vidi, iegūst čaklus un centīgus darbiniekus vasaras periodā.

Atgādinām, ka skolēnus nedrīkst nodarbināt darbos, kas saistīti ar paaugstinātu risku viņu drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai. Skolēnus vecumā no 15 līdz 18 gadiem drīkst nodarbināt ne ilgāk kā 7 stundas dienā un ne vairāk kā 35 stundas nedēļā, savukārt tos skolēnus, kuru vecums ir no 18 līdz 20 gadiem, var nodarbināt ne ilgāk kā 8 stundas dienā un ne vairāk kā 40 stundas nedēļā.

“Nodarbinātības pasākums vasaras brīvlaikā personām, kuras iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs” tiek īstenots no šī gada 1.jūnija līdz 31.augustam.

Kā notiek darba devēju pieteikšanās?

1.solis

Darba devējam jāaizpilda pieteikuma veidlapa, kas atrodama mājaslapā.

2.solis

Pieteikums elektroniski vai klātienē jāiesniedz NVA Rīgas reģionālajā filiālē.

3.solis

Filiāles aktīvo nodarbinātības un atbalsta pasākumu īstenotāju izvēles komisija izvērtēs pieteikumu un tā atbilstību visiem pasākuma kritērijiem un informēs darba devēju par pieņemto lēmumu.