Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas opozicionāru cīņa pēc vēlēšanām nebeigsies

© F64

Saskaņa un Gods kalpot Rīgai! savas pozīcijas Rīgā ir nosargājušas, taču opozīcijā palikušie konkurenti vieglas dienas valdošajai koalīcijai nesola. Jau tagad tiek kalti kopīgi plāni, kā nostiprināt savu 28 mandātu ietekmi.

Pašlaik Rīgas domē ir 21 opozīcijas deputāts, kurš pēdējā laikā bieži saņēma kritiku par to, ka opozīcija ir pārāk kūtra un balsi par iespējamajiem pārkāpumiem pašvaldībā paceļ, tikai tuvojoties vēlēšanām.

Skaļāka, bet vai sadzirdamāka

Jaunajā Rīgas domes sasaukumā opozīcijā būs par septiņiem deputātiem vairāk, kas vismaz teorētiski opozīcijas balsi padara skaļāku, taču faktors, kas daudz vairāk ietekmēs opozīcijas aktivitāti, ir jaunajā domē ievēlētās partijas, kurām izcīnītais placdarms jāizmanto pēc iespējas efektīvāk, lai iztērēto enerģiju pēc iespējas efektīvāk kapitalizētu 13. Saeimas vēlēšanās nākamgad.

Starp opozīcijā nokļuvušajām partijām nominālā uzvarētāja ar 13,66% vēlētāju atbalstu un deviņiem mandātiem ir Latvijas Reģionu apvienības un Latvijas attīstībai apvienība. Kā trešais no saraksta domē ievēlētais Juris Pūce stāsta, ka sadarbībā ar citām opozīcijā nokļuvušajām partijām jau sākts veidot modelis, kā koordinēt opozīcijas darbu, izvietot tās deputātus domes komitejās, lai vairotu opozīcijas ietekmi.

Apvienība necer, ka Saskaņas/GKR darba stils mainīsies un opozīcijas deputātiem būs iespēja strādāt kādas komitejas vadībā, taču tās biedri esot apņēmības pilni pierādīt saviem vēlētājiem, ka viņu balsis nav iztērētas lieki.

«Mēs esam jauns politisks spēks, no mūsu saraksta tikai vienam cilvēkam ir ievēlēta politiska amata pieredze - Mārtiņam Bondaram. Tāpēc ir ļoti liela vēlme pierādīt mūsu vēlētājam, ka esam spējīgi un pietiekami gudri, lai mūsu vēlētāju intereses būtu aizstāvētas,» solot aktīvu darbu, saka J. Pūce.

Kļūs draudzīgāki

Arī 13,42% vēlētāju atbalstu un deviņus mandātus guvušās Jaunās konservatīvās partijas biedros strāvojot apņēmības pilns noskaņojums. No tās rindām domē ievēlēta gan Juta Strīķe, gan Juris Jurašs, kuri ilggadēji bija augstos amatos Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, un tas vien ir signāls, ka vismaz vārdos stīvēšanās ar pie varas esošajiem būs nopietna. Taču partijas dibinātājs un no tās saraksta kā pirmais domē ievēlētais Jānis Bordāns sola, ka partija ne tikai skaļi runās, bet arī attiecīgi arī rīkosies, informējot par to vēlētājus. Līdz ar dažādu nejēdzību novēršanu konservatīvie pievērsīšoties arī izglītības jautājumiem.

J. Bordāns arī norāda, ka priekšvēlēšanu retorika par nesadarbošanos ar valstī pie varas esošajām partijām ir jānoliek malā un kopīgiem spēkiem jācenšas Rīgu padarīt iedzīvotājiem draudzīgu.

Par saviem drošs

Vienotības saraksta, kas vēlēšanās guva 6,26% vēlētāju atbalstu un tikai četrus mandātus, līderis Vilnis Ķirsis atzīst, ka apzinās - realizēt saraksta programmā iekļautos solījumus būs praktiski neiespējami, taču ievēlētie deputāti uzmanīgi vērošot situāciju, lai izdevīgā brīdī tomēr censtos virzīt kādu no savām idejām.

F64

Ievēlētais Vienotības sastāvs arī vedinot domāt, ka partija šajā sasaukumā būs aktīvāka un pirms nākamajām vēlēšanām pārmest opozīcijai kūtrumu nebūs pamata.

«Mums frakcijas sastāvs nomainījies par trīs ceturtdaļām, tikai Olafs Pulks ir palicis. Tas dod cerības, jo, pirms vēlēšanām aptaujājot dažādas fokusa grupas, konstatējām, ka bez Nila Ušakova un Andra Amerika viņš ir gandrīz vienīgais, kuru cilvēki pazīst,» norādot uz O. Pulka aktivitāti, kuras piemēram sekos arī jaunie deputāti, saka V. Ķirsis un piebilst, «domāju, ka Ušakovs ar Ameriku dabūs trūkties, jo arī pārējās opozīcijas partijas ir gana spēcīgi opozicionāri».

Ņemot vērā, ka Saskaņas/GKR iegūtais vairākums ir relatīvi trausls, netiek izslēgta iespēja, ka papildspēkus koalīcija mēģinās atrast opozīcijā, pārvilinot kādu ideoloģiski nestabilu deputātu savās rindās. Ņemot vērā, ka 2016. gada vasarā no Vienotības ievēlētais Kārlis Strēlis pievienojās Gods kalpot Rīgai!, šis nav neiespējams scenārijs. Taču V. Ķirsis par savu kolēģu morālo noturību ir pārliecināts.