Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

RD gatava risināt Dzemdību nama darbinieku algu jautājumu

© f64

Rīgas dome (RD) darīs visu, lai valdība paaugstinātu atalgojumu veselības aprūpes darbiniekiem, bet, ja tas neizdosies, pašvaldība ir gatava lemt par piemaksām savu veselības aprūpes kapitālsabiedrību darbiniekiem, šodien preses konferencē pauda Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Viņš uzsvēra, ka pastāvošā sistēma ir ārkārtīgi vienkārša - visu, kas saistīts ar veselības aprūpes iestādes infrastruktūru, nodrošina pašvaldība, bet to, kas saistīts ar darbinieku atalgojumu - valsts.

"Ir ļoti precīzi definēts, kas ir valsts un kas pašvaldības atbildība. Ja valdība nevar tikt galā ar saviem pienākumiem, tas nebūtu pareizi, ja mēs uzreiz skrietu un teiktu - labi, mēs to izdarīsim, visu salabosim, ko viņi nevar. Ir pareizi tas, ka viņi dara to, kas viņiem ir jādara, bet, ja redzēsim, ka valdība ir absolūti izgāzusies, tad mēs sniegsim atbalstu saviem darbiniekiem, kas strādā pašvaldības veselības aprūpes iestādēs," pauda Ušakovs.

Jautāts, cik ilgi pašvaldība ir gatava gaidīt, Ušakovs pauda, ja valdībai līdz februāra beigām vai marta sākumam neizdosies paaugstināt atalgojumu, tad pašvaldībai nāksies iesaistīties.

Uz jautājumu, vai ir painteresējies, kā sadalīti šogad valdības papildu pieliktie 50 eiro par katrām dzemdībām, Ušakovs atbildēja, ka vienāds palielinājums bijis gan Rīgas Dzemdību namā, gan Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, tomēr Dzemdību namā likme ir lielāka.

Mērs uzsvēra, ka pašlaik Dzemdību namā stundas likme ir 5,05 eiro, savukārt salīdzinoši Paula Stradiņa kliniskajā universitātes slimnīcā stundas likme ir 4,80 eiro.

Jautāts, ko teiktu Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), kurš saka, ka pašvaldībai vajadzētu vairāk iesaistīties Dzemdību nama atbalstīšanā, Ušakovs teica, ka premjeram ar prieku parādīs visu, kas ir izdarīts un investēts Dzemdību nama infrastruktūrā. Domājams, ka premjeru paveiktais apmierinās, pauda Rīgas mērs.

Ušakovs norādīja, ka pašvaldība ir gatava sniegt atbalstu savu veselības aprūpes kapitālsabiedrību darbiniekiem tādā pašā veidā, kā tas tiek darīts ar skolotājiem, kuriem pašvaldība paralēli Izglītības un zinātnes ministrijas nodrošinātajam finansējumam, sniedz piemaksas vai kādu citu atbalstu.

Par konkrētiem risinājumiem Rīgas dome lems tad, kad būs redzams, vai valdībai ir vai nav izdevies paaugstināt darbinieku atalgojumu.

LETA jau vēstīja, ka Rīgas Dzemdību nama darbinieki draud samazināt dežūru skaitu, tai skaitā brīvdienās un svētku dienās, kā arī apsvērt darba attiecību pārtraukšanu, ja nekavējoties netiks risināts jautājums par viņu darba samaksu.

Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Dagnija Vilnīte aģentūrai LETA iepriekš teica, ka neraugoties uz dzemdību tarifa palielināšanu par 50 eiro, Rīgas Dzemdību nama ginekologu un dzemdību speciālistu stundas tarifa likme šogad pieaugs tikai par 15 centiem.

Taujāta par Dzemdību nama darbinieku vēstuli veselības ministrei Andai Čakšai, Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) un Dzemdību nama valdei saistībā ar darbinieku neapmierinātību ar atalgojumu, Vilnīte skaidroja, ka šāda situācija izveidojusies, jo veselības aprūpes sistēmai kā tādai jau ilgstoši ir nepietiekams finansējums. Esošie tarifi tiek pārskatīti tikai minimālā apmērā, neņemot vērā faktiskās izmaksas un nepieciešamo darba samaksas lielumu, norādīja iestādes vadītāja.

Viņa skaidroja, ka Dzemdību nams jau ir vērsies pie Veselības ministrijas (VM), lai risinātu atalgojuma jautājumu, tomēr speciālisti izvēlējušies paust savu viedokli šādi.

Kopumā Dzemdību nama ginekologu un dzemdību speciālistu darba samaksa šobrīd ir 5,05 eiro stundā pirms nodokļu nomaksas. Kā iepriekš žurnālistiem norādīja Čakša, tarifs par vienu dzemdību reizi no 1.janvāra ir palielināts par 50 eiro, tomēr Nacionālais veselības dienests (NVD) ir paredzējis, ka uz tā rēķina atalgojums var pieaugt tikai par 2%, kas ir aptuveni 10 centi no 5,05 eiro.

Vilnīte gan norādīja, ka Dzemdību nams cenšas risināt atalgojuma jautājumu un saviem darbiniekiem atalgojuma stundas likmi palielinās par 3%. Viņa gan pieļāva, ka ārsti gaidīja lielāku atalgojuma pieaugumu. Kopumā aptuveni 15 centu pieaugums par stundas tarifa likmi gaidāms no marta sākuma, jo Dzemdību nams tikai tagad ir noslēdzis līgumu ar NVD par valsts apmaksātu pakalpojumu sniegšanu šim gadam.

Vilnīte arī pastāstīja, ka Ministru kabineta noteikumos noteiktā minimālā ārsta alga bija 770 eiro, bet Dzemdību nams saviem ārstiem maksā vairāk, un minimālais atalgojums ārstiem šajā iestādē ir ap 843 eiro.