Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Kultūra & Izklaide

ATPŪTA: šodien iespēja uzzināt, ko stāsta Rīgas senie mūri

© kultura.riga.lv

Svētdien, 22. janvārī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz Ģimenes dienas programmu “Ko stāsta Rīgas senie mūri - nocietinājumi” kuras laikā notiks gan tematiskas ekskursijas, gan radošā darbnīca bērniem, informē Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs.

Ģimenes dienas ekskursija “Senie mūri ap Rīgu. Pilsētas nocietinājumi laiku lokos” pulksten 11:00 un 15:00 notiks latviešu valodā, bet 13:00 - krievu valodā. Ekskursija muzeja pedagoga, vēsturnieka Vidvuda Bormaņa vadībā, sniegs iespēju uzzināt, kāda bija Rīgas ļaužu dzīve un ikdiena, kad pilsētu no visām pusēm apjoza aizsargmūris, kad ieiet un iziet no pilsētas teritorijas varēja tikai pa vārtiem, kas tika slēgti saulrietā, bet atslēgti - saulei lecot.

Par senajiem mūriem ap Rīgu - nocietinājumiem, to attīstību un pārveidi laika gaitā, kur atradās mūru ieskautie torņi, kādas funkcijas tie veica, kādus vārdus tiem bija devuši iedzīvotāji, stāstīs ekskursijā, kā arī varēs iepazīt senās gravīras, kas liecina par Rīgas vizuālo veidolu mūru ieskāvumā. Un, protams, tiks noskaidrots, kā notika Rīgas nocietinājumu nojaukšana, kas sākās 1857. gadā, paverot iespējas pilsētas izaugsmei. Šodienas Rīgā vēl atrodamas “atbalsis” no senajiem mūriem un to laiku dzīves reālijām - gan konkrētos objektos, gan ielu un vietu nosaukumos, gan leģendās. Ģimenes dienas dalībnieki uzklausīs arī šos stāstus, kā arī varēs dalīties ar saviem vērojumiem Vecrīgā.

Radošā darbnīca bērniem „Rīgas mūri. Zīmējam, krāsojam, darinām!” būs atvērta no pulksten 11:00 līdz 17:00. Tajā ikviens aicināts izteikt savos mazajos mākslas darbos iespaidus, kas gūti muzejā - gan ekskursijā, gan pašiem skatot ekspozīciju.

Pilsētas mūra nocietinājumi bija raksturīgākais viduslaiku pilsētu apbūves objekts, jo bez tiem pilsēta nevarēja pastāvēt. Rīgas nocietinājumu mūris bija aptuveni 9 metrus augsts un 1,30 metrus plats. Mūsdienu Vecrīgā vēl atrodami vairāki seno mūru fragmenti, bet Zviedru vārti ir vienīgie no astoņiem Rīgas vārtiem, kas saglabājušies pilsētas aizsargmūrī.

Jāpiebilst, ka gan bērnu, gan pieaugušo apmeklētāju interesi raisījusī izstāde “Apceļo dzimto zemi. Latvijas tūrisma propaganda 1930. gados” muzejā vēl apskatāma līdz 2. aprīlim. Un, protams, tajā atrodamā spēle - milzu puzle “Latvijas karte - Apceļo dzimto zemi!”, aizrautīgā nodarbē ar sacensības un izziņas azartu, iepriecina gan lielos, gan mazos apmeklētājus.

Ģimenes dienas aktivitāšu apmeklētājiem muzejs dāvā īpaši draudzīgo Ģimenes dienas ieejas maksu: EUR 1,42; LR pensionāriem un skolēniem EUR 0,71, pirmsskolas vecuma bērniem - brīva ieeja.