Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Pludmales kļuvušas tīrākas un sakārtotākas

GLĀBĒJI IR GATAVI. Rīgā glābšanas stacijas atrodas pie visām oficiālajām peldvietām. Viena mobilā patruļa visas dienas garumā apseko arī neoficiālās peldvietas © Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Šogad Zilā karoga un Zaļās atslēgas sertifikātu saņēmušas 20 peldvietas un trīs jahtu ostas Latvijā, kas ir lielākais skaits kopš pirmā Zilā karoga pasniegšanas pirms 20 gadiem, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Pirmo reizi Zilā karoga sertifikātu ieguvusi Vecāķu pludmale Rīgā.

Visās oficiālajās peldvietās diennakts režīmā darbojas glābšanas stacijas. Peldsezonas laikā pludmalēs dežurē medicīnas darbinieki.

Rīgas pašvaldība informē, ka astoņas peldvietas Vecāķos, Lucavsalā, Vakarbuļļos, Rumbulā, Daugavgrīvā, pie Ķīšezera, Bābelīša ezera un Ķīpsalā ir gatavas sākt vasaras sezonu un uzņemt apmeklētājus. Vecāķu pludmale prestižo ekosertifikātu ir saņēmusi pirmoreiz, bet Vakarbuļļu peldvieta jau vairākus gadus ir atbilstoša starptautiskiem vides kvalitātes standartiem.

Sākoties peldsezonai, Rīgas peldvietās tiek uzstādīti koka celiņi, informācijas zīmes, atkritumu konteineri, pludmales soli, pārģērbšanās kabīnes, pārvietojamie sanitārie mezgli, kā arī nepieciešamības gadījumā tiek veikta smilšu līdzināšana un smiltīs sapūstā inventāra atrakšana. Iedzīvotāju drošībai peldvietas tiek norobežotas ar bojām, un atsevišķi tiek ierīkotas bērnu peldvietas. Lucavsalas peldvietā ir iespējams izmantot peldratus, ir izvietota pārģērbšanās kabīne cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Arī Vakarbuļļu peldvietā ir aprīkojums, kas paredzēts cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Visās oficiālajās peldvietās diennakts režīmā darbojas glābšanas stacijas. Peldsezonas laikā pludmalēs dežurē medicīnas darbinieki.

Atpūtniekiem ieteicams izvērtēt savus spēkus, ūdens temperatūru un ievērot drošības noteikumus, jo Latvijā uz ūdeņiem notiek salīdzinoši daudz negadījumu. Diemžēl jau ir pirmie noslīkušie. Ja cilvēks ir sakarsis saulē, tad ūdenī ieteicams doties lēnām, lai strauja temperatūras maiņa neizraisītu veselības problēmas vai krampjus. Jo sevišķi pašlaik, kad ūdens sāk iesilt pēc ziemas un pavasara. Āra gaisa temperatūra un ūdens temperatūra nav vienāda. Oficiālajās peldvietās ūdens tīrība tiek regulāri pārbaudīta, bet neoficiālās nav glābēju un par ūdens tīrību jāpārliecinās pašiem «uz aci». Stāvoša ūdens tilpēs siltā laikā var savairoties toksiskās zilaļģes. Tādā ūdenī peldēties nedrīkst. Ja tomēr neapdomības vai neuzmanības dēļ āda ir saskārusies ar zilaļģu piesārņoto ūdeni, nekavējoties jānomazgājas tīrā ūdenī, bet, ja parādījušies saindēšanās simptomi, jādodas uz slimnīcu vai jāsazinās ar mediķiem.

***

UZMANĪBU!

Rīgas pašvaldības policija atgādina, ka lēkt ūdenstilpēs no infrastruktūras objektiem - hidrotehniskajām būvēm, tiltiem, piestātnēm u.c. - ārpus lēkšanai ūdenī speciāli iekārtotām vietām ir aizliegts un par to draud administratīvs sods.