Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Tikai vienu reizi gadā! Šodien apskatāms Lāčplēša Kara ordenis

© F64 Photo Agency

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) šodien tiks eksponēts vienīgais zināmais pilnais Lāčplēša Kara ordeņa komplekts, ko par cīņām Neatkarības karā saņēmis ģenerālis Jānis Balodis (1882–1965), informēja LNVM pārstāve Astrīda Burbicka.

Šogad līdzās Baloža saņemtajam ordeņa komplektam tiks eksponēts arī muzeja jaunieguvums - Latvijas armijas kareives Valijas Veščunas-Jansones (1902-1990) trešās šķiras Lāčplēša Kara ordenis, kā arī citi viņas apbalvojumi, dokumenti, fotogrāfijas un personīgie priekšmeti. Ordeni Veščunas-Jansone saņēma par par drošsirdīgu rīcību 1919.gada 19.novembra kaujā, kur Latvijas armijas karavīriem bija jāpārvar pretinieku ugunslīnija. Kā viens no pirmajiem armijas karavīriem viņa šķērsoja Lielupi un pēc tam uzbrukuma laikā Plāņu mājās cīnījās pret pārspēku. Bijusī kareive bija viena no trim sievietēm, kurai tika piešķirts Lāčplēša Kara ordenis.

Interneta vietnes "youtube.com" LNVM kanālā būs skatāma viņai veltīta virtuālā izstāde.

Interesenti, kuri par Lāčplēša Kara ordeni vēlas uzzināt ko vairāk, 11.novembrī plkst.14 varēs klausīties LNVM Numismātikas nodaļas speciālistu lekciju "Latvijas Republikas augstākie apbalvojumi". Tāpat šajā dienā ik stundu muzeja darbinieki apmeklētājiem stāstīs par ordeņa rašanos un vēsturi. Visas dienas garumā muzejs arī aicinās grāmatā "Lācplēša Kara ordeņa kavalieri" meklēt informāciju par zināmajiem un, iespējams, nezināmajiem ordeņa īpašniekiem.

Plkst.12 un 16 muzejs piedāvās pasākumu ģimenēm ar bērniem "Mana Latvija", bet plkst.17 ekspozīcijas un izstādes pieskandēs folkloras draugu kopa "Savieši".