Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Vairāki simti cilvēku Doma laukumā aizdedz barikāžu ugunskuru

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Šodien priekšpusdienā Rīgā, Doma laukumā, pie barikāžu atcerei veltīta ugunskura pulcējās vairāki simti cilvēku, tostarp Latvijas amatpersonas, jaunsargi, dažāda vecuma skolēni un viņu skolotāji.

Kā novēroja aģentūra LETA, pirms barikāžu piemiņai veltītā ugunskura aizdegšanas Valsts prezidents Raimonds Vējonis teica uzrunu, kurā uzsvēra, ka barikāžu notikumi ir ļoti svarīgi Latvijas vēsturē.

Pēc Vējoņa paustā, barikāžu notikumi apliecināja, ka latvieši kā tauta ir vienoti un spēj sasniegt savus mērķus. "Manuprāt, mūsdienās ir ļoti būtiski, lai mēs spēju būt vienotiem saglabātu, lai mēs būtu pārliecināti par sevi, par savu valsti, par brīvu un neatkarīgu Latviju, tajā pašā laikā, esot vienotiem, mēs nedrīkstam būvēt barikādes mūsu visu Latvijas iedzīvotāju starpā," sacīja Valsts prezidents.

Pēc Vējoņa uzrunas pasākuma dalībnieki vienojās Latvijas himnas dziedājumā, kam sekoja barikāžu ugunskura aizdegšana. Ugunskuru aizdedza Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), Lietuvas tautas frontes priekšsēdētājs Romualds Ražuks un Barikāžu dalībnieku atbalsta fonda prezidents Renārs Zaļais.

Jau ziņots, ka, pieminot 1991.gada barikāžu laiku, šodien Rīgā notiek vairāki pasākumi - iedzīvotāji var piedalīties ziedu nolikšanā pie Brīvības pieminekļa un Bastejkalnā, barikāžu piemiņas ugunskuru iedegšanā Doma laukumā un pie Saeimas nama, kā arī ikvienam ir iespēja apskatīties 1991.gada barikāžu muzeja ceļojošo izstādi, kas izvietota muzeobusā Doma laukumā.

Viens no lielākajiem barikāžu gadadienai veltītajiem pasākumiem būs tradiconālais barikāžu aizstāvju atcerei veltītais koncerts "Uz jaunām debesīm", kas norisināsies plkst.18 Rīgas domā.

Koncertā piedalīsies solisti Daumants Kalniņš un Renārs Kaupers, mūziķi Ilze Reine, Aigars Reinis, Toms Rudzinskis, Reinis Sējāns un "Jasmīnas koris", kā arī diriģenti Agita Ikauniece, Francis Upaciers un aktieris Uldis Anže. Koncertā skanēs Riharda Dubras, Ērika Ešenvalda, Lūcijas Garūtas, Ūlas Gjeilo, Aivara Kalēja, Renāra Kaupera, Raimonda Paula, Helmera Pavasara un Uģa Prauliņa skaņdarbi.