Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Pareizticīgo baznīca svin Ziemassvētkus; metropolīts vēl paļauties uz Dieva žēlsirdību

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Šodien pareizticīgie un vecticībnieki Latvijā svin Ziemassvētkus - Kristus piedzimšanas svētkus.

Rietumu kristīgajā baznīcā Ziemassvētki tiek svinēti 25.decembrī un 26.decembrī. Pareizticīgo baznīca seko Jūlija Cēzara kalendāram, tāpēc pirmie Ziemassvētki tiek svinēti 7.janvārī. Latvijā ir aptuveni 400 000 tādu konfesiju pārstāvju, kuri Ziemassvētkus svin šodien.

Latvijas pareizticīgos un vecticībniekus Kristus piedzimšanas svētkos apsveicis gan valsts pirmais pāris - Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni, gan arī premjers Māris Kučinskis (ZZS).

Pareizticīgo Ziemassvētkos Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs cilvēkiem novēl paļauties uz Dieva žēlsirdību.

Metropolīts norādīja, ka, sagaidot gaišos Kristus piedzimšanas svētkus, baznīca svēto dziedājumu vārdiem aicina garīgā priekā sagaidīt šo dienu un dziļi apjēgt tās nozīmi mūsu dzīvē, jo Kristus piedzimšana 21.gadsimta kristiešiem šķiet noslēpumaina.

Latvijas pareizticīgo baznīcas galva uzsvēra, - tam, ka Dieva iemiesošanās ir neizprotama, nav mūs jāmulsina vai jādzen grūtsirdībā. "Tieši otrādi - mums tam ir stingri un dedzīgi jātic," piebilda metropolīts.

"Dievs ir mūsu patvērums un stiprums, un no kā gan mums baidīties, ko satraukties, ja mēs stingri ticam viņam un nepārtraukti redzam viņa žēlastības dāsnos augļus! Šie augļi ir vienmēr ar mums - Kristus baznīcā, mūsu ģimenēs, mūsu mājās, mūsu ikdienas dzīvē. Cik daudz svētīgās Dieva palīdzības gadījumu, garīgajās lietās vispirms! Cik daudz cilvēku iegūst ticību, bet līdz ar to arī savas eksistences jēgu, garīgo bagātību, veselīgu dzīves veidu," sacīja metropolīts Aleksandrs.

Viņš akcentēja, ka patlaban dzīvojam grūtā laikā, taču Kungs savā dievišķajā mīlestībā neatstāj mūs. Arī pagājušajā gadā mēs vairākkārt priecājāmies par Dieva žēlastību Latvijas Pareizticīgajai baznīcai.

Garīdznieks aicināja arī turpmāk paļauties uz Dieva žēlsirdību un Kristus svētību, kas bagātīgi tiek dota mums svētajā baznīcā un tās noslēpumos. "Ticēsim un lūgsimies, nožēlosim savus grēkus un meklēsim dzīvē vispirmām kārtām Kristu, kurš nācis pasaulē mūsu pestīšanas labad," iedrošināja metropolīts.

"Visu man Dieva uzticēto Vislatvijas draudzi apsveicu Kristus Piedzimšanas svētkos un Jaunajā Dieva labestības gadā!" pauda Pareizticīgo baznīcas vadītājs.

Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" šodien plkst.19 notiks pareizticīgo Ziemassvētkiem veltīts orķestra "Rīga" koncerts "Ziemassvētku skaņu putenis", informēja orķestra "Rīga" pārstāve Linda Ausēja.

Orķestris "Rīga" radīs svētku noskaņu, diriģenta Valda Butāna vadībā atskaņojot komponistu Pētera Čaikovska, Anatolija Ļadova, Georgija Sviridova, austriešu valšu karaļa Johana Štrausa un Alfrēda Rīda mūziku. Koncertā piedalīsies aktrise Guna Zariņa.

Kultūras pils "Ziemeļblāzma" Lielajā zālē orķestra sniegumā klausītājiem būs iespēja dzirdēt Čaikovska pasaulslavenā baleta "Apburtā princese" populārāko tēmu apkopojumu M.J.Mortimera aranžijā, kā arī R.H.Joahima radīto aranžiju baleta "Riekstkodis" tēmām džeza noskaņā - "Riekstkodis svingā".

Savukārt Ļadova leģenda orķestrim "Kikimora" būs klausāma Mendeļa Baša pārlikumā. Slāvu mitoloģijā balstītais skaņdarbs radīts 1909.gadā un tā galvenā varone ir mājas feja Kikimora. Savukārt īstas ziemas noskaņu uzburs Sviridova svīta "Sniegputenis" Boļeslava Voļaka pārlikumā. Svītas deviņas daļas komponists radījis kā krāšņas, izsmalcinātas un daudzveidīgas muzikālas ilustrācijas Aleksandra Puškina novelei "Sniegputenis".

Aktrise Guna Zariņa koncertu papildinās ar dzejas lasījumiem oriģinālvalodā, atklājot to, cik spilgti un tēlaini ziemas daudzveidīgo skaistumu savos vārdos ir ietērpuši dzejnieki Aleksandrs Puškins, Ivans Buņins, Mihails Ļermantovs un citi.

Koncertā "Ziemassvētku skaņu putenis" līdzās krievu komponistu mūzikai skanēs Johana Štrausa valšu virkne "Atvadas no Pēterburgas" Jakova Raskina pārlikumā pūtēju orķestrim. Štrauss sacerēja šo valsi 1858.gadā, kad koncertēja Krievijā.

Savukārt amerikāņu komponista Alfrēda Rīda oriģinālkompozīcija "Krievu Ziemassvētku mūzika" pūtēju orķestrim tapusi 1944.gadā, tajā ietvertas gan pareizticīgo baznīcu zvanu skaņas, gan seni koru un korāļu dziedājumi.

Ieeja koncertā "Ziemassvētku skaņu putenis" būs bez maksas