Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā skolēni sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas, tehnikumu audzēkņiem būs jāmaksā

© F64 Photo Agency

Rīgas domes deputāti šodien Satiksmes un transporta lietu komitejas sēdē atbalstīja ieceri no 1.septembra visiem skolēniem līdz 12.klasei nodrošināt braukšanu sabiedriskajā transportā bez maksas, tomēr opozīcijas deputāti uzsvēra, ka šīs atlaides būtu jāattiecina arī uz profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem.

Jau vēstīts, ka patlaban bez maksas Rīgas sabiedrisko transportu drīkst izmantot 1. līdz 4.klases skolēni, bet pēc Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) ierosinājuma iecerēts jau no 1.septembra bez maksas pārvadāt visus skolēnus no 5. līdz 12.klasei, kuriem līdz šim piešķirta 50% atlaide.

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" vadītājs Leons Bemhens šodien komitejas sēdē informēja, ka šīs ieceres īstenošanai uzņēmuma dotācija gadā būtu jāpalielina par 3,17 miljoniem latu, bet no šā gada 1.septembra būtu nepieciešami papildus 1,17 miljoni latu. Negūtos ieņēmumus būs jākompensē Rīgas pašvaldībai, tomēr šajos aprēķinos iekļauti tikai vispārizglītojošo skolu skolēni. Uz profesionālo izglītības iestāžu skolēniem bezmaksas braukšana neattiektos, un "Rīgas satiksme" nav arī veikusi aprēķinus, kādi būtu negūtie ieņēmumi, ja arī šie jaunieši sabiedrisko transportu izmantotu bez maksas.

"Neatkarīgi no izdevumiem liekas neloģiski, ka profesionāli tehniskās skolas tiek izdalītas atsevišķi - tie ir tādi paši skolnieki. Ja dažiem dodam, dažiem nē, tad tas atgādina sabiedrisko attiecību kampaņu - ar plašu žestu dodam, bet līdz galam neizdarām," uzskata Rīgas domes deputāts Jānis Vahers ("Demokrātiskie patrioti").

Arī domnieks Juris Viņķelis (V) uzsvēra, ka Rīgas dome nevis dala rīdziniekiem naudu, bet lemj par viņu pašu samaksāto nodokļu pārdali. "Ja pieņemam, ka Rīgā ir 400 000 nodokļu maksātāju un Rīgas dome katru gadu dotē "Rīgas satiksmi" par 56 miljoniem latu, katrs nodokļu maksātājs gadā dotē "Rīgas satiksmi" ar 140 latiem. Vai mēs zinām, kādēļ viņš to dara un ko par to vēlas saņemt? Varbūt viņi vēlas, lai bērni brauc par velti arī tad, ja aiziet uz profesionālo skolu," uzsvēra Viņķelis un piebilda, ka pašvaldībai būtu jādomā arī par atlaižu piešķiršanu studentiem. Deputāts uzskata, ka rīdzinieku bērni brauc nevis bez maksas, bet gan jau iepriekš ir norēķinājušies par šo pakalpojumu, samaksājot nodokļus.

Viņķelis arī norādīja, ka, viņaprāt, būtu jāizvērtē iespēja atteikties no e-talona sistēmas apkalpošanas un 12 miljonus, kas katru gadu nepieciešami tās uzturēšanai, novirzīt papildu dotācijai, lai sabiedrisko transportu bez maksas varētu izmantot visi rīdzinieki.

Opozīcijas domnieki aicināja atlikt lēmuma pieņemšanu, lai Bemhenam uzdotu veikt aprēķinus arī par profesionālo izglītības iestāžu skolēnu pārvadāšanu bez maksas, tomēr deputātu balsošanai šodien tika nodots tikai jautājums par 100% atlaižu piešķiršanu vispārizglītojošo iestāžu skolēniem. Rīgas domes Satiksmes departamentam tiks uzdots izstrādāt nepieciešamās izmaiņas pašvaldības saistošajos noteikumos.

Jau vēstīts, ka pilsētas sabiedriskajam transportam šogad piešķirta 51 miljonu latu liela dotācija, no kuriem 47,5 miljoni ir Rīgas domes dotācija, bet 3,5 miljoni - plānotā valsts dotācija. Pašvaldības budžeta grozījumos 17.aprīlī "Rīgas satiksmei" budžeta deficīta segšanai plānots piešķirt papildus 2,5 miljonus latu.