Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Radi Rīgu" programma Rīgas pilsētvides atdzimšanai

15. aprīlī Rīgā sāksies intensīvā apmācību programma "Radi Rīgu", kuras ietvaros praktiskos un teorētiskos semināros arhitekti, telpiskās plānošanas un citi nozares speciālisti, aizgūstot pieredzi no vairāku Eiropas pilsētu ekspertiem, pilnveidos savas prasmes un līdz 2012. gada pavasarim sagatavos realizācijai piecus Rīgas publisko ārtelpu sakārtošanas projektus.

Arhitektu namā, Rīgā, no 15. līdz 17. aprīlim norisināsies intensīvās apmācības programmas "Radi Rīgu" pirmais tematiskais seminārs – "Projekta definīcijas izstrādes process un metodes". Šīs fāzes mērķis ir definēt stratēģiski svarīgu pilsētas attīstības zonu projektus un noteikt metodes, kā panākt projektējamo pilsētvides objektu iekļaušanos telpiskajā un vēsturiskajā vidē.

25 "Radi Rīgu" programmas dalībniekiem šīs fāzes specifiku un iespējamos risinājumus palīdzēs rast trīs Beļģijas profesori – Jans Shrjors, Marks Martenss, Jefs Fan den Brūks, kuri sniegs gan teorētiskas zināšanas, gan iepazīstinās ar reālu pilsētvides objektu realizācijas pieredzi. "Radi Rīgu" pirmā semināra darba vadītājs būs beļģu pilsētplānotājs Marks Geldofs, kurš kopš 2006. gada sadarbojas ar publisko un privāto telpu un ainavu darbnīcu "ALPS".

Jau pirmajā "Radi Rīgu" tematiskajā blokā programmas dalībnieki iepazīsies ar iespējamajiem pilsētvides objektiem un teritorijām, kā arī veiks to analīzi, lai noskaidrotu to nozīmi pilsētas kopējā ansamblī un rīdzinieku ikdienā. Pēc tam tiks veidotas darba grupas un izvēlēti objekti, ar kuriem strādāt. Šobrīd "Radi Rīgu" organizatori un ārvalstu eksperti iespējamos objektus un teritorijas tur noslēpumā, atklājot vien to, ka Rīga nesastāv vien no Vecrīgas un tuvējā centra. Arī eksperti apgalvo, ka veselīgā pilsētā sakārtota pilsētvide nedrīkst tikt koncentrēta tikai vēsturiskajā un ekonomiskajā centrā.

Intensīvā apmācību programma "Radi Rīgu" līdz 2012. gada martam ir sadalīta trīs tematiskajos blokos – "Projekta definīcijas izstrādes process un metode"; "Vides dizains kā sociālais instruments"; "Stratēģiski un finansiāli projekta realizācijas instrumenti". Šo bloku starplaikos darba grupas individuāli strādās pie izvēlēto projektu dizaina un plānošanas, kā arī centīsies projektu izstrādē iesaistīt pilsētniekus, kuri ikdienā izmanto konkrēto vides telpu. Apmācību programmas inovatoriskums ir teorijas pārbaudīšana praksē. Darba grupu uzdevums būs arī censties panākt, lai līdz 2014. gadam daļēji vai pilnībā šie projekti tiktu realizēti dzīvē.

"Radi Rīgu" atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas pilsētas arhitekta birojs", Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija, Latvijas Arhitektu savienība, Rīgas Austrumu izpilddirekcija, Rīgas Ziemeļu izpilddirekcija, Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija, "Rīga 2014", Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultāte, PR un mediju aģentūra "GA's". Apmācību programma tiek īstenota sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, kā arī Eiropas Sociālo fondu.