Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Tiekas galvaspilsētu vadītāji

DRAUDZĪBA. Rīgā tikās triju Baltijas valstu galvaspilsētu mēri, lai simboliski vēlreiz apliecinātu sadraudzību – šogad aprit 25 gadi kopš Rīgas, Tallinas un Viļņas sadarbības līguma parakstīšanas © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Trīs Baltijas valstis šogad atzīmē savu simtgadi. Lietuvieši gan uzsver, ka viņi ir nevis sākuši veidot, bet gan atjaunojuši savu valstisko neatkarību, un tas atspoguļojas arī simtgades svētku logo sauklī. Vakar Igaunijas galvaspilsētas Tallinas mērs Tāvī Āsu un Lietuvas galvaspilsētas Viļņas mērs Remiģijs Šimašus viesojās Rīgā un tikās ar Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu.

Galvaspilsētu mēri nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, apskatīja valsts simtgadei veltīto vasaras puķu dobi, kas izveidota ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karogu krāsu akcentiem. Visās trīs galvaspilsētās ir īpaši izveidotas puķu dobes ar valstu krāsu akcentiem vai tradicionālajiem rakstiem.

Tāpat kā daudziem citiem Rīgas goda viesiem, arī Viļņas un Tallinas mēriem tika atvērtas Brīvības pieminekļa Goda telpas durvis.

Rīgas pašvaldībā informē, ka šogad aprit 25. gadadiena, kopš Rīgas, Tallinas un Viļņas sadarbības līguma parakstīšanas. Šajā laikā notikušas ne vien oficiālo delegāciju vizītes, bet arī aktīva un veiksmīga sadarbība un pieredzes apmaiņa pilsētas attīstības un arhitektūras, izglītības, sabiedriskā transporta, satiksmes un drošības, kapsētu apsaimniekošanas, kultūras un sporta jomās. Tuvākajos mēnešos arī Rīgas mērs dosies vizītēs pie kaimiņvalstu galvaspilsētu mēriem.

Šogad Rīgā, Doma laukumā bija apskatāma Tallinas un Viļņas fotogrāfiju izstāde Toreiz un tagad. Iecerēti Baltijas valstu galvaspilsētu apvienotā orķestra (orķestris Rīga, Tallinas kamerorķestris un Viļņas pilsētas Sv. Kristofera kamerorķestris) koncerti 18. augustā Rīgas svētkos, 25. augustā - Tallinā un 2. septembrī - Viļņā.

Baltijas valstu galvaspilsētu mēri pēc vizītes domē dosies uz Elīnas Garančas un Vīnes filharmoniķu koncertu Dzintaru koncertzālē Jūrmalā.

Rīga tiek dēvēta par Baltijas metropoli, jo iedzīvotāju skaits Latvijas galvaspilsētā ir lielāks nekā Viļņā un Tallinā. Tomēr pērn R. Šimašus ir izteicies, ka Viļņa tuvāko desmit gadu laikā varētu izgriezt pogas Rīgai un palielināt Viļņas iedzīvotāju skaitu. Tāda tendence ir novērojama - uz galvaspilsētu pārceļas arvien vairāk lietuviešu.