Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Līgosim Dzegužkalnā!

© f64

Šogad pasākumu ciklā “Līgo, Rīga! Līgo, Latvija!” tradicionālos Jāņus 23. jūnijā aicina svinēt Rīgas augstākajā kalnā – Dzegužkalnā! Pasākumā muzicēs Liepājas aktrišu folkloras apvienība “Atštaukas”, postfolkloras grupa “Iļģi” un Rīgas Danču klubs, ekoloģiskās mūzikas grupa “Ducele”, etnoroka grupa “Laimas Muzykanti” un senās mūzikas grupa “Obscurus Orbis”.

“Dzegužkalns ir iemīļota līgošanas vieta jau izsenis, un arī mūsdienās katru gadu gleznainajā Rīgas vietā tradicionālo Jāņu svinībās pulcējas aizvien vairāk rīdzinieku un pilsētas viesu. Šī tradīcija ir apstiprinājums, ka arī pilsētvidē var radīt īstu latviešu Jāņu sajūtu, pinot vainagus, zīlējot, līgojot un aplīgojot, svētot Jāņuguni, godinot Jāņus un, protams, pavadot un sagaidot sauli,” stāsta pasākuma rīkotāja un Austras biedrības vadītāja Signe Sniedze.

23. jūnijā no pulksten 20.00 Dzegužkalnā Jāņabērnus kopā aicinās Jāņa māte Zoja Heimrāte un Jāņa tēvs Edgars Lipors. Vispirms rīdziniekus vareni aplīgos kurzemnieces - Liepājas aktrišu folkloras apvienība “Atštaukas”, tad, pulksten 22.00, ar ikgadējo lāpu gājienu, uzkāpjot Dzegužkalna augstākajā punktā, aizdedzot pūdeli un laižot ugunsratu, tiks aizdedzināts lielais Jāņu ugunskurs. Apmeklētāji aicināti līdzi ņemt pērnos vainagus, ko rituāla laikā varēs sadedzināt. Skaistākās līgotnes un lustīgākos dančus Līgo vakarā ikvienam ierādīs postfolkloras grupa “Iļģi” un Rīgas Danču kluba dejotāji. Kad saules gaisma būs pārtapusi Jāņugunī un iestājusies pusnakts, ar goda apli un ozollapu vainagiem godināti tiks klātesošie Jāņi. Tad estrādē tumsu kliedēs ekoloģiskās mūzikas grupa “Ducele” un etnoroka grupa “Laimas Muzykanti”, bet sauli sagaidīsim viduslaiku noskaņās kopā ar senās mūzikas grupu “Obscurus Orbis”.

Ir sagaidāms, ka latvisko Jāņu svinības un līgotājus Dzegužkalnā ar savu klātbūtni pagodinās arī īpašā viešņa - eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
Ikviens līgotājs pļavas vainagu darbnīcā varēs nopīt vainagus, visu nakti sildīties pie Jāņuguns, kā arī baudīt līdzpaņemtos gardumus vai iegādāties dažādus lauku labumus izbraukuma kafejnīcās, kas piedāvās latvisku virtuvi.

Svētku rīkotāji aicina līdzi ņemt sedziņas ērtākai sēdēšanai Dzegužkalna zaļajā pakalnē un lietus mētelīti lietus gadījumam.

Visērtāk Dzegužkalnā var nokļūt ar 3. autobusu (braucot līdz pieturai “Dzegužkalns”) vai arī ar 5. tramvaju (braucot līdz pieturai “Buļļu iela”). Sabiedriskais transports 23. un 24. jūnijā Rīgā ir bez maksas.

Krāšņu svētku noformējumu svinību vietai nodrošinās mākslinieki - Dzintra Cepure un Aigars Milčs.

Tradicionālos Jāņus Dzegužkalnā rīko Austras biedrība, atbalsta Rīgas dome. Ieeja bez maksas.