Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Lielajos kapos – gadiem ilga nelikumīga apbūve

PATVAĻĪGI BŪVĒTS. Saskaņā ar Rīgas pilsētas zemesgrāmatas datiem īpašuma tiesības zemesgabalā Klusā ielā 2, Rīgā, nostiprinātas Latvijas Evaņģēliski luteriskajai baznīcai. Zemesgabala apsekošanas laikā konstatēts, ka perspektīvās Kaspara ielas sarkanajās līnijās 521 kvadrātmetra platībā izbūvēta autostāvvieta, kas iežogota ar 2 metrus augstu metāla stiepļu žogu. Iebrauktuve autostāvvietā organizēta no Indrānu ielas pa perspektīvo Kaspara ielu un aprīkota ar metāla vārtiem © Rūta Kalmuka/F64

Lielo kapu teritorijā neliels zemes gabals ir izmantots autostāvvietas un bērnu rotaļu laukuma izbūvēšanai. Virs apbedījumiem. Un daudzus gadus nevienam nav radušies jautājumi, kādā veidā kapu zonā parādījušies šie Indrānu ielas 8 iedzīvotājiem vajadzīgie objekti. Jo, ja būtu radušies jautājumi, tad krietni ātrāk atklātos, ka tie, kuri šos infrastruktūras labumus tagad izmanto, iespējams, nemaz nezina, ka izbūve nav likumīga.

Ģimene, kuras piederīgā kapavieta tika nolīdzināta līdz ar zemi un atrodas zem autostāvvietas, vēlas atjaunot nopostīto. Šā gadsimta sākumā uz dzimtas kapavietas uzradās milzīga lapu kaudze, bet pēc neilga laika kapa kopēja atklāja, ka virs viņas tēva kapa jau ir autostāvvieta un rotaļu laukums. Ja Lielajos kapos, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un kur no jauna būvēt nedrīkst, vismaz ne bez Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas akcepta, tomēr ir kas uzbūvēts, tad tas ir precedents. Un nav jābrīnās, ka koncepciju darbu variantos dzimst idejas kapu malā būvēt ēkas. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai (VKPAI) vajadzētu zināt, ja kāds kapos sāktu būvēties. Vajadzētu arī konstatēt, kā Lielo kapu teritorijas īpašniece Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) nav savu īpašumu pieskatījusi godam, ja reiz tur parādījusies autostāvvieta un bērnu rotaļu laukums, kas pašvaldības institūcijās nav saskaņoti. VKPAI uzraudzībā Lielie kapi ir bijuši gadu desmitiem. Neatkarīgā jautāja VKPAI, vai tā ir saskaņojusi Lielo kapu apbūvēšanu pie ēkas Indrānu ielā 8 jeb perspektīvās Kaspara ielas sarkanajās līnijās. Atbildi gaidām.

Rīgas domes Īpašuma departamentā, kas pārņēma Lielos kapus no LELB, atbild, ka ir pasūtīta topogrāfiskā uzmērīšana, lai varētu precizēt robežas, cik tālu sniedzas apbūve Lielo kapu teritorijā.

Rīgas pilsētas būvvaldē informē, ka, pārbaudot lietvedībā esošo informāciju, konstatēts: autostāvvieta izbūvēta bez būvvaldē saskaņotas būvniecības dokumentācijas, līdz ar to atbilstoši Būvniecības likuma 18. panta otrai daļai ir kvalificējama kā patvaļīga būvniecība.

Saskaņā ar normatīvo aktu regulējumu, ja uz zemesgabala atrodas vai tiek būvēta zemes īpašniekam piederoša būve, par būvdarbu uzsākšanu vai veikšanu bez būvatļaujas vai pirms tam, kad būvatļaujā, apliecinājuma kartē vai paskaidrojuma rakstā izdarīta atzīme par attiecīgo nosacījumu izpildi, atbild zemes īpašnieks, proti, LELB. Būvvalde šā gada 30. maijā ir nosūtījusi vēstuli LELB, lūdzot iesniegt būvvaldē rakstveida paskaidrojumus par patvaļīgi veikto būvniecību; termiņu, kāds nepieciešams, lai novērstu patvaļīgas būvniecības radītās sekas - demontētu autostāvvietu; pierādījumus (ja tādi ir), kas apliecina, ka par patvaļīgo būvniecību zemesgabalā atbildīga cita persona. Vismaz ar šo būvvaldes skaidrojumu tiek pateikts, ka tā ir bijusi patvaļīga būvniecība un autostāvvieta un bērnu rotaļu laukums ir jānojauc.