Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Stradiņa slimnīcā medmāsu algas pieaugušas par 50-60%

© Aigars Eglīte, F64 Photo Agency

Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā māsu atalgojums ir pieaudzis par 50-60%, tomēr vēl nedaudz pietrūkst, lai tas būtu konkurētspējīgs, intervijā Latvijas Radio teica Stradiņa slimnīcas galvenā māsa Eva Cela.

Ja iepriekš par vienu pilnu slodzi Stradiņa slimnīcā māsas saņēma 500 līdz 600 eiro, tad tagad tie ir 1000 līdz 1500 eiro. Vienlaikus atalgojums aizvien ir nedaudz par zemu, lai būtu konkurētspējīgs, atzina Cela, piebilstot, ka Eiropā vidējā samaksa māsām par vienu slodzi ir 3000 līdz 5000 eiro.

Viņa arī atklāja, ka pērn gandrīz katru dienu parakstījusi dokumentus Stradiņa slimnīcas māsām, kas nolēmušas doties strādāt ārpus Latvijas, bet šogad tāda bijusi tikai viena.

Celai gan radies iespaids, ka veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) prioritāte ir meklēt šim mērķim papildus finansējumu.

Viņasprāt, ministre ir sākusi jaudīgu un lielu veselības aprūpes reformu, kas ir nepieciešama. Cela domā, ka Čakša ir vienīgā no pēdējiem veselības ministriem, kas ļoti atbalstījuši māsas profesijas prestiža celšanu un attīstību. Patlaban Veselības ministrijā strādā vairākās darba grupas, risinot jautājumus par māsu profesijas standarta izmaiņām, sertifikāciju un citiem.

Viņa arī atklāja, ka pērn gandrīz katru dienu parakstījusi dokumentus Stradiņa slimnīcas māsām, kas nolēmušas doties strādāt ārpus Latvijas, bet šogad tāda bijusi tikai viena.

Cela arī zināja teikt, ka patlaban Stradiņa slimnīcā ir 40 māsu vakances, bet, ņemot vērā Satversmes tiesas spriedumu par pagarinātā normālā darba laika neatbilstību Satversmei, to skaits varētu pieaugt. Piektdien, 18.maijā, par to tikšot diskutēts.

Ņemot vērā gadā māsas profesiju absolvējušo skaitu, vajadzētu pietikt, lai aizpildītu šīs vakances, tomēr ir svarīgs arī profesijas prestižs un atalgojums, uzsvēra galvenā māsa.

Cela arī atzina, ka veselības aprūpē strādājošie vēlas pārmaiņas, bet bieži vien paši negribot mainīties.

LETA jau ziņoja, ka Satversmes tiesa atzinusi, ka Ārstniecības likuma pārejas noteikumu normas, kas nosaka ārstniecības personu samaksu par pagarināto normālo darba laiku, ir neatbilstoša Satversmei. Iepriekš Saeima lēma pakāpeniski atteikties no normālā pagarinātā darba laika, sākotnēji solot to realizēt no 2017.gada līdz 2019.gadam, bet rezultātā nolēma to darīt no 2018.gada līdz 2020.gadam.

Satversmes tiesas spriedums laiku šai pārejai samazina par vienu gadu. Likuma norma atzīta par spēkā neesošu no 2019.gada 1.janvāra.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) aģentūrai LETA sacīja, ka Satversmes tiesas lēmums tiks pildīts. Čakšai šīs izmaiņas būs jāietver turpmākajā veselības nozares reformu gaitā.