Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Spodrības mēnesis sācies, kontrolēs nekoptas teritorijas

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Rīgā pašvaldības rīkotais Spodrības mēnesis ir sācies 9. aprīlī un ilgs līdz 11. maijam. Šajā laikā iedzīvotāji aicināti sakopt teritorijas, kā arī ziņot par nekoptām teritorijām.  

SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) uzdots nodrošināt dzīvojamo māju, pagalmu teritoriju un atkritumu tvertņu laukumu sakopšanu savās apsaimniekojamās teritorijās, iesaistot šajos darbos namu iedzīvotājus. Pērn Spodrības mēneša ietvaros RNP sakopa dzīvojamo māju teritorijas, kā arī veica ģenerālo tīrīšanu ēku koplietošanas telpās.

Pagājušajā gadā pašvaldība sadarbībā SIA Clean R no 26. maija līdz 2. jūnijam Rīgā izvietoja zaļās masas (lapas, zāle, zari, koki, augi, dārzeņu mizas u.c. atkritumi, kas rodas, sakopjot dārzu un privātmāju teritorijas) konteinerus. Pilsētniekiem tiek dota iespēja atbrīvoties no dārzu, parku un citiem zaļajiem atkritumiem bez maksas. Rīgā tos dedzināt nedrīkst, tāpat kā nedrīkst lapas, zāli, zarus izmest sadzīves atkritumu konteineros. Konteineri tika uzstādīti Rīgas privātmāju rajonā. Clean R pārstāvis Kaspars Līcītis saka - bija vietas, kur iedzīvotāji konteineros sameta arī sadzīves atkritumus, neievērojot nosacījumus. Taču bija arī privātmāju iedzīvotāji, kuri izprata šīs akcijas būtību, un tur eksperiments, kura laikā pārbaudīja, vai privātmāju iedzīvotājiem šāda akcija ir vajadzīga, uzskatāms par izdevušos. No Rīgas pašvaldības būs atkarīgs, vai akcija tiks turpināta. Daugavpilī šāda akcija notiek vairākus gadus. Zaļās masas akcijas laikā Daugavpilī pērn pavasarī tika savāktas 1030,64 tonnas zaļo atkritumu, - 5,41 tonna zaļo atkritumu.

SIA Rīgas meži organizēs atkritumu savākšanu un izvešanu no mežiem un apstādījumiem. Uzņēmums arī veiks meža atjaunošanu, meža un parku stādījumu kopšanu un papildināšanu. Nepieciešamības gadījumā SIA Rīgas meži sniegs konsultācijas namu apsaimniekotājiem, iestādēm un organizācijām par apstādījumu kopšanu un teritoriju apzaļumošanu.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam uzdots nodrošināt izglītības iestāžu un tām līdzās esošo teritoriju sakopšanu, bet Rīgas domes Īpašuma departamentam organizēt tā valdījumā esošo nekustamo īpašumu, kuri netiek izmantoti saimnieciskajā darbībā, teritoriju sakārtošanu.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments nodrošinās atkritumu pieņemšanu pilsētas atkritumu apglabāšanas poligonā Getliņi EKO, tajā skaitā arī no Lielās talkas.

Kapsētu pārvalde organizēs kapsētu sakopšanu un atkritumu izvešanu.

Spodrības mēneša un Meža dienu laikā Rīgas Pašvaldības policija sadarbībā ar Rīgas domes Administratīvo inspekciju veiks pastiprinātu noteikumu ievērošanas kontroli, apsekojot nesakoptās ēkas un teritorijas.

***

KUR ZIŅOT

• Rīgas iedzīvotāji, sabiedriskās organizācijas, komersanti un iestādes aicināti informēt pašvaldību par nekoptām teritorijām, kā arī sniegt priekšlikumus par to sakopšanu un sakārtošanu, zvanot uz Rīgas domes bezmaksas informatīvo tālruni 80000800 vai arī uz izpilddirekcijām:

• Ziemeļu izpilddirekcija - 67026611 (Vidzemes priekšpilsēta un Ziemeļu rajons);

• Austrumu izpilddirekcija - 67013500 (Latgales priekšpilsēta un Centra rajons);

• Pārdaugavas izpilddirekcija - 67012319 (Zemgales priekšpilsēta un Kurzemes rajons).

• Par nekoptām teritorijām iedzīvotāji aicināti ziņot Rīgas domes sociālo tīklu kontos: www.facebook.com/Riga.lv un Twitter: @RigasDome