Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

SENIORIEM: Mudina fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā

© Publicitātes foto

Rīgas domes Labklājības departaments piedāvā senioriem iesaistīties bezmaksas fiziskajās aktivitātēs. Viena no tādām ir nūjošanas nodarbības brīvā dabā.

Nūjošana ir piemērota visu vecumu un jebkādas fiziskās sagatavotības cilvēkiem. Tehniski pareiza nūjošana nodarbina ap 90 procentu cilvēka muskuļu, neradot lielu slodzi locītavām, bet palīdzot regulēt ķermeņa svaru, uzlabojot sirds un asinsvadu sistēmu, nodrošinot visu ķermeni ar vienmērīgu slodzi, kuru katram ir iespējams regulēt atkarībā no fiziskās sagatavotības. Nūjošana ir efektīvāka par intensīvu pastaigu bez nūjām. Tādēļ nūjošana ir piemērota arī cilvēkiem ar dažādām locītavu traumām. Tā ir droša, nūjas kalpo par atbalstu, un nūjot var visu vecumu cilvēki. Regulāra nūjošana samazina muskuļu sasprindzinājumu un sāpes plecu un skausta apvidū, muguras sāpes, veicina veselīgu miegu un mazina stresu, jo nodarbības notiek ārā un organisms tiek apgādāts ar skābekli. Šī ir arī iespēja socializēties, iesaistīties senioru organizācijās un interešu grupās dienas centros.

Pašvaldībā informē, ka nūjošanas nodarbību dalībnieki tiks nodrošināti ar nepieciešamo ekipējumu - nūjām, kā arī nodarbības notiks sertificēta trenera vadībā, tāpēc iepriekšēja sagatavotība nav nepieciešama.

Aprīlī nūjošanas nodarbības tiek organizētas 15 vietās Rīgā, ar vietu sarakstu un grafiku var iepazīties internetā: http://www.veseligsridzinieks.lv/category/fiziski-aktivs-un-dross/.

Rīdzinieki marta nogalē un vēl aprīlī var vingrot un izkustēties ne tikai ārā, bet arī apmeklēt nodarbības skolu sporta zālēs. Nodarbības notiks dažādu Rīgas izglītības iestāžu sporta zālēs, un uz tām aicināti ne tikai šo skolu skolēni un viņu vecāki, bet arī visi pārējie apkārtnes iedzīvotāji. Visas nodarbības notiks sertificēta trenera vadībā, tās ir piemērotas dažādu vecumu un dažādas fiziskās sagatavotības cilvēkiem. Nodarbībās iekļauta ne tikai individuāla vingrošana trenera vadībā, bet arī grupu darbs un dažādas stafetes. Nodarbības laikā tās dalībnieki iesildīsies, piedalīsies aktīvajā vingrošanas daļā un beigās atsildīsies, izpildot stiepšanās vingrinājumus. Nodarbības aktīvā daļa sastāvēs no vingrinājumiem spēkam, izturībai, līdzsvaram, muskuļu koordinācijai un ātrumam. Treneris paskaidros katra vingrinājuma nozīmi un pārliecināsies, vai vingrinājumi tiek pildīti pareizi, lai tos varētu izpildīt arī individuāli mājās.

***

Nodarbību laiki un vietas

• Rīgas 22. vidusskolā pirmdienās, trešdienās, piektdienās no plkst. 17.20 līdz 18.50;

• Rīgas mūzikas internātvidusskolā pirmdienās un piektdienās no 17.20 līdz 18.50;

• Rīgas 46. vidusskolā pirmdienās no 18 līdz 19,30, trešdienās no 17.20 līdz 18.50;

• Rīgas Lietuviešu vidusskolā pirmdienās un trešdienās no 18 līdz 19.30;

• Rīgas 33. vidusskolā otrdienās un piektdienās no 19.30 līdz 21;

• Jāņa Poruka vidusskolā pirmdienās, trešdienās un piektdienās no 19.15 līdz 20.45.