Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas Dzemdību nams vēlas veidot virtuālu albumu

© F64 Photo Agency

Atzīmējot Rīgas Dzemdību nama 70 gadu jubileju un Latvijas simtgadi, tiek veidots ģimenes koks jeb savdabīgs virtuāls fotoalbums ar ģimenēm, kas savas atvases sagaidījušas šajā ārstniecības iestādē, informēja slimnīcas pārstāve Jana Priedniece.

Dzemdību nams līdz šī gada beigām aicina iesūtīt fotogrāfiju vai video, kas dokumentē mirkli, kad ģimene dodas mājup no slimnīcas, pēc izvēles sniedzot arī īsu komentāru. Visi materiāli tiks publicēti Dzemdību nama sociālajos tīklos, veidojot virtuālu ģimenes koku.

Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova norāda, ka slimnīca sagaida katru trešo Latvijas iedzīvotāju. "Savā ziņā esam saistīti, kā attāli ģimenes locekļi ar vienām kopīgām pirmajām mājām un pirmajiem sveicējiem - ārstiem, vecmātēm un medicīnas māsām," piebilda Markova.

Pēc Priednieces paustā, kaut arī Dzemdību nama vēsture sākās 1948.gadā, tādu iestādi, kādu to pazīstam patlaban, proti, ar lielo septiņu stāvu korpusu, atklāja tikai 1978.gada 8.martā.

Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas vadītājs Juris Šleiers min, ka pirmais pasaulē sagaidītais mazulis jaunajās telpās bija meitenīte. Savukārt, pārskatot statistiku, kopš tā laika no Dzemdību nama mājās devušies gandrīz 270 000 jaundzimušo. Visražīgākais ir bijis 1983.gads, kad piedzimuši 8826 bērni.

Kā skaidro Markova, projekta vēlme ir apkopot šos stāstus, par atskaites punktu izmantojot konkrētu acumirkli - vai tā būtu fotogrāfija pie Dzemdību nama fasādes, auto vai palātā. Visas bildes veidos kolāžu, sniedzot ieskatu, cik patiesībā dažādi cilvēki, kuru bērni nākuši pasaulē Dzemdību namā. "Mēs īpaši aicinām pārskatīt savus albumus, aprunāties ar savām mammām un vecmāmiņām un atrast 10, 20, 30 vai 40 gadus vecas fotogrāfijas, kad gan dzemdības, gan Dzemdību nams bija pilnīgi citāds. Ja šobrīd digitālajā pasaulē fotogrāfiju uzņemt ir neizsakāmi vienkārši, piemēram, padomju laikā šāda bilde bija zelta vērtē," piebilda slimnīcas valdes locekle.

Dzemdību nams ir Latvijā lielākā dzemdību palīdzības un prenatālās aprūpes iestāde ar gandrīz 70 gadus lielu pieredzi dzemdību palīdzības un ginekoloģisko pakalpojumu sniegšanas jomā. Ārstniecības iestādē ik gadu tiek pieņemtas vairāk nekā 6000 dzemdības, kas ir aptuveni trešdaļa no visām dzemdībām valstī.