Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas dome ķeras klāt graustiem - nojauks piecas mājas

© F64

Rīgā dome pieņēmusi lēmumus par piecus graustus nojaukšanu un divu graustu piespiedu sakārtošanu Rīgas pilsētā.

Dome plāno nojaukt ēkas Mazā piena ielā 11, Bērzaunes ielā 10, Kaukāza ielā 14, Lomonosova ielā 1k-16 un Ieriķu ielā 7A. Daļai īpašumu jau ilgstoši ir izsniegtas būvatļaujas ēku nojaukšanai, taču būvju īpašnieki to izdarījuši nav, kas tika pasliktinājis ēku stāvokli, tādējādi radot apdraudējumu iedzīvotājiem.

Piespiedu kārtā tiks sakārtota arī ēka Čiekurkalna 6.šķērslīnijā.

Bīstamākais grausts atrodas Vīlandes ielā 11 un dome ir gatava sākt ēkas piespiedu sakārtošanu, tomēr vēl dos laiku to izdarīt ēkas īpašniekiem.

Kā iepriekš Pilsētas īpašumu komitejas sēdē deputātiem skaidroja Īpašuma departamenta pārstāvis Boriss Maizenbergs, nama tehniskais un vizuālais stāvoklis jau vairāku gadu garumā nav uzlabojies. Tā tehniskās apsekošanas atzinumā norādīts, ka ēka pēc uzsāktās un pārtrauktās rekonstrukcijas, kā arī ugunsgrēka tās kreisajā spārnā ir nonākusi avārijas stāvoklī.

Būves īpašnieks kopš 2002.gada ir SIA "Vīlande", kam jau agrāk noteikts pienākums uz Vīlandes un Vidus ielu ietvēm uzstādīt gājēju aizsargtuneļus ar drošu nojumi un brīdinājuma zīmēm. Tāpat būves īpašniecei nekavējoties vajadzēja izstrādāt nepieciešamo dokumentāciju ēkas sakārtošanai tādā apjomā, lai pilnībā novērstu tās uzturēšanas trūkumus, un uzsāktu būves sakārtošanas darbu izpildi.

Maizenbergs informēja, ka ēkas īpašnieks ir veicis ēkas tehnisko apsekošanu un izstrādājis atjaunošanas projektu, kas vēl ir jāapstiprina Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai. Šobrīd īpašniekam ir dots viens mēnesis laika, lai ēkas sakārtošanas darbus uzsāktu patstāvīgi, pretējā gadījumā to par saviem līdzekļiem veiks Rīgas dome. Aptuvenās remontdarbu izmaksas varētu būt ne mazākas kā 50 000 eiro un iztērētie līdzekļi tiks piedzīti no ēkas īpašnieka.

Kā iepriekš paudis komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR), ja īpašnieks savu solījumu neizpildīs un dome sāks piespiedu sakārtošanu, papildus paaugstinātajai nodokļu likmei, katru nedēļu īpašniekam tiks piemērots 10 000 eiro sods.

Kopumā "Vīlande", neskaitot paaugstinātās nekustamā īpašuma nodokļa likmes apmērus, sodos jau samaksājusi vairāk nekā 10 000 eiro.

Uzņēmuma "Vīlande" vienīgais īpašnieks ir 1954.gadā dzimušais Venjamins Gurevičs, kuram savulaik piederējusi viesnīca "Rīga" un kurš ar "Sohocredit" izmēģinājis spēkus arī ātro kredītu biznesā. 2016.gadā uzņēmums strādājis ar 3500 eiro apgrozījumu un 70 000 eiro zaudējumiem, un daudz labāki uzņēmuma finanšu rādītāji nav bijuši arī citus gadus. "Soho Group" attiecīgajā gadā strādāja ar 2,4 miljonu eiro apgrozījumu un 0,9 miljonu eiro peļņu.

2014.gada 13.jūnijā Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija īpašumam piemēroja paaugstināto nekustamā īpašumu nodokli un klasificēja to kā B kategorijas graustu.