Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Muzejā lasīs valsts karoga hroniku

Rīgas pulkveža Zemitāna 9. pamatskolas karogs, Rīga, 1938. gads. No RVKM krājuma. © Publicitātes foto

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs aicina visus interesentus uz Senioru dienas īpašo piedāvājumu par tēmu Latvijas valsts karoga hronika – laiks, leģendas, fakti, cilvēki, spēks.

Kolonnu zālē muzeja Krājuma nodaļas vadītājas, vēsturnieces Anitas Gailišas lekcijā Latvijas valsts karoga hronika stāstījums savīsies ar unikālu vizuālo liecību demonstrējumu, lai cauri aizraujošam Latvijas sarkanbaltsarkanā karoga likteņstāstam izstāstītu latviešu tautas likteņa gājumu no 13. gadsimta līdz pat 21. gadsimta Latvijai, kad mūsu valsts karogu plīvojam var ieraudzīt visos pasaules kontinentos, arī šodien - olimpiskajās spēlēs. Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja krājumā tiek glabāti vairāki simti vēsturiski nozīmīgi visdažādāko organizāciju karogi, sākot no 17. gadsimta līdz mūsdienām, taču Latvijas - sarkanbaltsarkanie - starp tiem ir tikai daži, bet katrs no tiem - ar ļoti īpašu stāstu. Daudzās Latvijas ģimenēs ir savi Latvijas karoga stāsti, kas kā dārgas relikvijas tiek nodoti no paaudzes paaudzē, veidojot to īpašo savas valsts izjūtu, patriotismu.

Sarkanbaltsarkanā karoga ceļš līdz 1922. gada 15. februārim, kad Satversmes sapulce pieņēma Latvijas Republikas pamatlikumu - Satversmi, kas ir spēkā joprojām un kurā ir nostiprināts valsts karoga apraksts, ir notikumiem bagāts, leģendām apvīts un ilgs, arī tālākais tā liktenis ir bijis gan dramatisku, gan traģisku notikumu piesātināts, kas saistīti ar PSRS okupācijas gadiem, gan sajūsmas enerģijas piesātināts, atjaunojot Latvijas neatkarību, norāda muzeja speciālisti.

Notikumu gaita vienmēr saistīta ar konkrētām personībām, kas tos raisījušas. Latvijas sarkanbaltsarkano karogu var pat uzskatīt par vienu no senākajiem mūsdienās izmantotajiem valsts karogiem pasaulē. Muzejā varēs uzzināt, ko stāsta Livonijas Atskaņu hronika, kuru pierakstījis kāds nezināms bruņinieks 13. gadsimtā, ko paveica 19. gadsimtā Tērbatas universitātes latviešu studenti, kāda misija bija sarkanbaltsarkanajam karogam Pirmā pasaules kara laikā, ar kuru mākslinieku vārdiem saistāma Latvijas valsts karoga izveide jaunizveidotajā Latvijā.

***

AICINĀJUMS SENIORIEM

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs

Svētdien, 25. februārī, pulksten 14 Senioru dienas programmas apmeklētājiem īpaši draudzīga ieejas maksa: 1,50 eiro, programmas īpašais piedāvājums - dāvanā.