Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Uzzini, kas mainīsies! "Rīgas satiksme" veic apjomīgas pārmaiņas maršrutu tīklā

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Analizējot Rīgas sabiedriskā transporta pasažieru plūsmu, braukšanas paradumus un vajadzības, Rīgas satiksme (RS) veikusi būtiskas pārmaiņas maršrutu tīklā un maršrutu kustību sarakstos. Daļa jauninājumu tiks ieviesti no 3. marta, bet daļa no 5. marta.

Izmaiņas tika iesniegtas izvērtēšanai Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijai, un vakar tā devusi savu akceptu to ieviešanai. Rīgas satiksmes Maršrutu tīkla daļas vadītājs Reinis Auziņš skaidro - lai arī pārmaiņas ir apjomīgas, tās būtiski neietekmēs cilvēku pārvietošanās paradumus.

Kas mainīsies? Komentē RS Maršrutu tīkla daļas vadītājs Reinis Auziņš:

1. Brīvdienās būs vienmērīgāki intervāli starp 6. un 3. autobusa atiešanas laikiem, proti, tiks novērstas situācijas, kad viens pēc otra pieturā piestāj abi maršruta autobusi, bet līdz nākamajam transportam jāgaida ilgāks laika sprīdis. Abu šo maršrutu autobusi brauc Pļavnieku virzienā.

2. Darba dienās 5. tramvaja maršrutā rīta stundās no Iļģuciema tiks pilnveidots kustību grafiks, lai mazinātu gadījumus, kad tramvajs ir pārpildīts.

3. Tiks slēgtas dažas pieturvietas - braucot ar 5. trolejbusu, tie vairs neapstāsies pieturā Tukuma iela (tā vietā apstāsies tāda paša nosaukuma pieturvietā uz Mārupes ielas), 10. autobuss neapstāsies pieturās Kurmenes iela un Kursīšu iela virzienā uz Brūkleņu ielu, jo tur ir loks, ko maršruts veic abos virzienos, un abos virzienos viena otrai pretī ir pieturvietas, šī loka izbraukšana aizņem 4 minūtes, kuru laikā jāapstājas 5 pieturvietās, tāpēc vienā pusē divas pieturvietas tiks izņemtas no maršruta. Arī 48. autobusa maršrutā tiks slēgtas divas pieturvietas - Gdaņskas iela (abos virzienos) un Inčukalna iela (Sarkandaugavas virzienā). Maršruts ir garš, un dažu pieturvietu slēgšana padarīs autobusu kustību raitāku. Lēmums par pieturvietu izņemšanu no maršruta pieņemts, izvērtējot maršrutu tīklu kopumā un secinot, ka dažviet pieturvietas atrodas ļoti tuvu viena otrai. Taču arī slēdzot kādu no pieturām, jaunie attālumi nepārsniegs 600 metrus.

4. Būs izmaiņas 11. tramvaja maršruta brīvdienu kustību sarakstā - ziemas periodā, kad pasažieru plūsma brīvdienās uz Mežaparku ir krietni mazāka nekā vasarā, tiks samazināts reisu skaits. Tuvojoties vasarai, kustību grafiks tiks pielāgots pasažieru plūsmai.

5. 58. autobusa kustības grafiks Vecmīlgrāvja virzienā tiks labāk salāgots ar 2. un 24. autobusa kustības grafiku, lai mazinātu situācijas, kad rīta stundās un pēcpusdienā 58. autobusa maršruts ir pārpildīts.

6. 1. tramvajs piestās arī Centrāltirgū, un par aptuveni trīs minūtēm pagarināsies visa reisa izbraukšanas laiks.

7. Tiks slēgts 4. tramvaja maršruts (tas tika saglabāts līdz brīdim, kamēr radās iespēja uz Centrāltirgu novirzīt 1. tramvaju), niecīgā pasažieru skaita dēļ vairs nekursēs arī 6. tramvaja maršruts, taču nokļūšanu līdz Juglai nodrošinās 1. tramvajs, bet līdz Ausekļa ielai 11. tramvajs. Tiks slēgts arī 24. trolejbusa maršruts, jo tas gandrīz 100% pārklājas ar 19. trolejbusa maršrutu - unikālas bija vien divas pieturvietas, bet tās tiks iekļautas atsevišķos 19. trolejbusa reisos, proti, ceļā uz un no Ziepniekkalna, transports šajos reisos piebrauks arī pie a/s Dzintars. Līdz ar pārmaiņām Ziepniekkalna iedzīvotājiem būs pieejams sabiedriskais transports līdz Ziepniekkalna kapiem.

8. Brīvdienās, kad Ķīpsalā notiks izstādes, būtiski tiks palielināts reisu skaits 57. autobusa maršrutā - aptuveni reizi pusstundā, nevis reizi stundā kā līdz šim. Arī darba dienās maršrutam būs par diviem reisiem vairāk - viens rīta pusē virzienā uz Ķīpsalu un otrs pēcpusdienā virzienā no Ķīpsalas.

9. Rīgas satiksme daļu savu reisu atdod apkalpošanai apakšuzņēmumam, kas spēj nodrošināt mazākas ietilpības transportu, nekā RS pati var piedāvāt. Tie būs mikroautobusi, kas pildīs tās pašas funkcijas, kuras RS sabiedriskais transports, mikroautobusi būs aprīkoti arī etalona validēšanas ierīcēm, braucot tajos, darbosies visas esošās atlaides visām Rīgas iedzīvotāju grupām. Apakšuzņēmums rūpēsies par 59. autobusa maršrutu (tas kursēs 20. trolejbusa vietā, jo, ņemot vērā niecīgo pasažieru skaitu tajā, izdevīgāk šajā maršrutā ir sūtīt mikroautobusu, nevis trolejbusu). Apakšuzņēmums nodrošinās pārvadājumus arī 57. autobusa un daļā 34. autobusa reisu (noslogotos reisus apkalpos RS).

10. Izmaiņas skars arī vairākus minibusu maršrutus - 200., 214., 224., 237., 238., 241. un 263., pielāgojot kustības grafikus atbilstoši pasažieru plūsmai.

11. Tiks slēgts nakts transporta maršruts N8, kas brauca uz Zolitūdi, tagad uz šo rajonu brauks N4, vispirms dodoties uz Imantu un tad uz Zolitūdi. Savukārt N10, braucot uz Ziepniekkalnu, iebrauks arī Āgenskalnā. Visos maršrutos nakts satiksme tiks nodrošināta līdz pulksten 4 no rīta (virzienā no centra).

12. Mēnešbiļetes slēgtajos maršrutos būs derīgas līdz termiņa beigām, piemēram, ja personai ir mēnešbiļete 6. tramvaja maršrutam, tā var braukt ar 5., gan 11., gan 3., gan 1. tramvaju maršruta sakritības robežās.