Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Simtgades aleja – vieta, kas turpināsies

JAUNS PROJEKTS. Aleju ir plānots izveidot teritorijā no Latvijas Nacionālā teātra ēkas austrumu fasādes līdz Pilsētas kanālam, ietverot arī teritoriju līdz ēkai Kronvalda bulvārī 4. Alejas izmaksas varētu būt 163 000 eiro (ar pievienotās vērtības nodokli). Žūrija – Juris Dambis, Ojārs Rubenis, Oļegs Burovs, Jānis Dripe un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vadītāja Māra Lāce – uzvarētāju noteica vienbalsīgi © F64

Aleju starp Latvijas Nacionālo teātri un Rīgas kanālu paredzēts veidot kā vietu, kurā tiek atgādināts par Latvijai būtiskiem notikumiem. Pagaidām vēl nav precizēts, vai tie būs nozīmīgi notikumi valsts dzīvē, kultūrā vai teātra vēsturē. Iespējams, būs notikumu mikslis. Vēl notiks sarunas ar konkursa uzvarētāju dizaina biroju H2E.

Vakar uz sēdi sanāca žūrija, kura izvērtēja 26 skices, kas bija iesniegtas Rīgas domes Īpašuma departamenta izsludinātajā konkursā par simtgades alejas izveidi. Dalībniekiem nebija noteikti ierobežojumi, viņi varēja izpausties, cik radoši vien vēlējās. Komisija par labāko atzina dizaina biroja H2E piedāvāto projektu Laika priekškars. Biroja vadošie dizaineri ir Holgers un Ingūna Eleri, abi - Latvijas Mākslas akadēmijas profesori. 2001. gadā H. Elers radīja vides objektu Rīgai 800, kas pašlaik novietots Kārļa Ulmaņa gatves un Lielirbes ielas krustojumā.

Ilustratīva bilde

Uzvarētāji piedāvā koncepciju, kurā starp kokiem būs novietota 2,5 metrus augsta skaitļu rinda - starp skaitļiem atradīsies informācija par notikumiem, kas Latvijas vēsturē būtiski kopš 1918. gada. Žūrijas dalībnieki vakar norādīja, ka būtiska ir tekstuālā informācija, bet par to vēl jālemj kopā ar darba autoriem. Kultūras ministrijas eksperts Jānis Dripe sacīja, ka tekstam jābūt ne tikai informatīvam, bet ar dziļāku jēgu - filozofiskam. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas priekšnieks Juris Dambis uzvarētāju darbu raksturoja ar trim vārdiem: «Ļoti elegants darbs.» Viņš uzsvēra, ka šā konkursa rezultātā būs iespējams atdzīvināt kanālmalu, padarīt to draudzīgāku, jo tieši kanālmalā varētu izmantot daļu no kāda cita konkursam piedāvātā darba 100 gadi-100 objekti-100 sajūtas, kas saņēma vienu no veicināšanas prēmijām.

Latvijas Nacionālā teātra vadītājs Ojārs Rubenis atgādināja, ka teātra plānos ir ieviesties arī tenisa kortu aizņemtajā teritorijā, kur plānots veidot vēl vienu skatītāju zāli ar ieeju no kanāla puses. Tādējādi simtgades aleja kļūtu garāka, un to ar laiku varētu papildināt ar jauniem gadskaitļiem. Rīgas domes Īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs vakar piebilda, ka par konkrētiem darba izpildes termiņiem varēs runāt pēc tam, kad ar uzvarētāju tiks noslēgts līgums, bet pašvaldība vēlētos, lai aleja ir izveidota līdz šā gada 4. maijam. Termiņš ir reāls.