Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Uz dzeltenā e-talona Kristapa Poguļa Latvijas simtgadei veltītais zīmējums

Kristapu (attēla centrā) svinīgajā pasākumā skolā bija ieradušies sveikt daudzi, tostarp ģimene, pedagogi un mācību iestādes vadītāja © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Krāsu sprādziens – tā ir pirmā doma, kas ienāk prātā, ieraugot jauno dzeltenā e-talona dizainu. Tas ir spilgts un pamanāms, un tā autors ir Rīgas Sanatorijas internātpamatskolas 9. klases skolnieks Kristaps Pogulis. Noslēdzoties mēnesi ilgai balsošanai internetā par labāko zīmējumu, tieši viņa radošais veikums izpelnījās vislielākās simpātijas. Nesen īpašā pasākumā skolā viņš tika sumināts – tā bija kā jauka atelpa starp mācībām un gatavošanos eksāmeniem.

«Kristaps ir gudrs, sabiedrisks, aktīvs un daudzpusīgs puisis. Viņam daudz kas interesē un arī padodas, tostarp ne tikai zīmēšana. Piemēram, viņš raksta dzeju, piedalījies latviešu valodas konkursos. Kristaps ārpus stundām spēlē teātri, nodarbojas ar sportu. Viņam ir potenciāls,» uzskata Rīgas Sanatorijas internātpamatskolas direktores pienākumu izpildītāja Sandra Žvarte.

Viņa stāsta, ka laikā, kad notikusi balsošana par labāko zīmējumu, starp skolēniem bijusi jūtama neliela konkurence un sacensību gars. «Protams, visi nevar uzvarēt, bet saviem skolēniem atgādinām, ka pozitīvas emocijas var iegūt, arī vienkārši piedaloties un jūtot līdzi savējiem,» stāsta S. Žvarte.

Pārsteigts par uzvaru

Kristaps atzīst, ka nav sekojis līdzi balsošanas rezultātiem, tāpēc pārsteigums par uzvaru bijis ļoti liels. «Ciemojoties Rīgas satiksmē, kur sākotnēji iepazināmies ar ikdienas darbiem 7. autobusu parkā, es jau pat pirms ekskursijas prātoju, ko es varētu zīmēt. Biju ļoti koncentrējies uz šo procesu. Arī zīmēšanu pabeidzu pats pēdējais,» atceras pusaudzis, piebilstot - lai taptu patiesi kas labs, vajag noskaņoties, arī bez iedvesmas neiztikt. Zīmēšana gan nav Kristapa mīļākais vaļasprieks, pie sirds vairāk iet sports, precīzāk - basketbols. Tāpēc sporta stundas arī skolā patīkot vislabāk, taču arī matemātika un fizika Kristapu saista, un šie mācību priekšmeti viņam padodas. Par savu nākotnes profesiju vēl Kristaps nav pieņēmis galalēmumu, bet ir gana drošs, ka mācības pēc 9. klases turpinās Ogres tehnikumā.

Jāpiebilst, ka dzeltenais e-talons ar Kristapa zīmējumu biļešu tirdzniecības vietās pakāpeniski būs pieejams no šodienas. Jaunā dizaina dzeltenā e-talona tirāža ir viens miljons eksemplāru, un zīmējumā apspēlēta tēma par Latvijas simtgadi.

8 gadus ilga tradīcija

2017. gada vasaras sākumā par Kristapa zīmējumu Rīgas satiksmes mājaslapas apmeklētāji mēneša laikā nobalsoja 667 reizes, viņa darbs saņēma par 52 balsīm vairāk nekā otrās vietas ieguvēja Vitālija Suvorova zīmējums. Kopumā radoši izpaudās un ciemos pie Rīgas satiksmes darbiniekiem devās 21 skolas audzēknis.

Šī bija jau astotā reize, kad uzņēmumā viesojas un zīmējumu dzeltenā e-talona dizainam par dažādām tēmām zīmē bērni, kas mācās un dzīvo galvaspilsētā.

Der arī atgādināt, ka jaunais dzeltenā e-talona dizains nekādā veidā neietekmē tā funkcijas vai izmantošanu sabiedriskajā transportā. Pasažieri var iegādāties dzelteno e-talonu, kurā ielādētas biļetes noteiktam braucienu skaitam, laika biļetes vai grupu biļetes.