Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas centrā sabrukušo ēku tuvākajā laikā sola demontēt [papildināts]

© F64

Šonakt Rīgas centrā daļēji sagruvusī piecstāvu ēka tuvākajā laikā tiks demontēta, darbus sākot jau trešdien, aģentūrai LETA teica SIA "BK Nams", kam uzticēta ēkas nojaukšana, komercdirektors Andrejs Makijevs

Viņš skaidroja, ka pārrunas ar ēkas īpašniekiem par demontāžu sāktas jau pirms diviem mēnešiem, taču pēdējo notikumu rezultātā ēkas demontāža tiks sākta nekavējoties.

Oficiāli ēkas nojaukšanas darbus plānots sākt trešdien, taču jau šodien teritorija tiek nožogota un darbu sāks alpīnisti, kuru uzdevums būs noņemt atlikušo jumta daļu. Makijevs skaidroja, ka ēkas nojaukšana tiks veikta ar šim uzdevumam speciāli paredzētu tehniku, taču blakus māju iedzīvotāji varēs palikt savās dzīvesvietās un viņu drošībai briesmas nedraudēs.

Viņš norādīja, ka šodien, dažu stundu laikā tiks sakārtota nepieciešamā dokumentācija, kas atļaus sākt būvdarbus.

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu par daļēji sabrukušo neapdzīvoto māju Jeruzalemes ielā, Rīgā, pavēstīja VP preses pārstāve Elīna Sprudzāne.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 18.nodaļas - noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu.

Kā apstiprināja Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas vadītājs Oļegs Burovs (GKR) ēkas īpašnieki vairāku gadu garumā ir SIA "Grost". Jau 2012.gadā viņiem tikusi izsniegta būvvaldes saskaņota atļauja par ēkas nojaukšanu.

"Nojaukšanas projekts izstrādāts jau 2006.gadā, bet ēkas rekonstrukcijas projekts tika akceptēts 2011.gada novembrī. Savukārt, 2012.gadā tika izsniegta atļauja ēkas nojaukšanai," norādīja Burovs.

Neskatoties uz to, īpašnieki vairāku gadu garumā ēkas demontāžas ieceri nav īstenojuši, iespējams, mēģinot to pārdot, teica Burovs. Taču pēc pēkšņā nogruvuma īpašnieki vienojušies nekavējoties sākt ēkas nojaukšanu.

Burovs piebilda, ka mājas īpašnieki patlaban atrodas Krievijā, Ufas pilsētā.

Viena no blakus mājas iedzīvotājām aģentūrai LETA sacīja, ka sabrukusī māja jau gadiem ilgi stāvējusi pamesta un nekādi remontdarbi tajā neesot veikti jau kopš padomju laikiem. "Nogruvums notika ap pus vieniem naktī, ar kaimiņiem uzreiz saskrējām pagalmā. Pēc īsa brīža ieradās arī policisti, kas lūdza evakuēties, tādā ziņā mūs ātri par visu informēja, taču nav skaidrs, kas notiks ar to māju tālāk, jo drošības sajūtas vairs nav nekādas," norādīja sastaptā iedzīvotāja, kura vēlējās palikt anonīma.

Ēkai 2014.gadā piemērota paaugstināta nodokļu likme un gadā tā īpašniekiem izmaksā aptuveni 30 000 eiro.

Kā ziņots, ēka daļēji sabruka pagājušajā naktī. Glābēji no blakus esošajām ēkām evakuēja 138 cilvēkus, taču pēc Rīgas būvvaldes ekspertu vizītes tika secināts, ka sabrukusī ēka nerada apdraudējumu blakus esošajām ēkām un cilvēki var atgriezties savās mājās.