Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Āgenskalna tirgus kaislības: 10 miljoni nodokļu naudas remontam vai "LIDL" lielveikals

PLĀNI IR. Āgenskalna tirgus tika atklāts 1925. gadā. Tā kopējā platība ir 8,3 tūkstoši kvadrātmetru. Āgenskalna tirgus paviljona projektu izstrādāja Rīgas galvenais arhitekts Reinholds Šmēlings. Tagad gar tirgus malu pielipušās tirdzniecības būdiņas tiek atbrīvotas, pircēju kļūst mazāk. Vēsturisko tirgus paviljonu vispirms iekonservēs, bet vēlāk plānota renovācija, sakņu paviljona piebūves demontāža un tirgus atklātās teritorijas pārbūve © Foto: Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Āgenskalna tirgus būs atvērts vēl tikai decembrī, bet ar nākamā gada 1. janvāri to slēgs. Iedzīvotāji vāc parakstus tirgus aizstāvībai, bet Rīgas domē norāda, ka pagaidām nav līdzekļu tirgus rekonstrukcijai, jo pilsēta neplāno ieguldīt tikai pašvaldības naudu. Šodien Rīgas domē tiek sasaukta ārkārtas Pilsētas īpašuma komitejas sēde, kurā opozīcijas deputāti grib saņemt skaidrojumu par situāciju vecākajā un lielākajā Pārdaugavas tirgū.

Iedzīvotāji ir nobažījušies, ka tirgu par savu apmešanās vietu nolūkojis lielveikals Lidl. «Tempi, kādos plānots tirgu slēgt, un arī attīstības plāni ir miglā tīti - acīmredzot mums nav tiesību zināt, ka šī, izskatās, ir vieta, kurai aci uzmetis Lidl? Pasaulē jau tā ir izplatīta parādība - tirgu aizslēdzam ciet un kādu tamlīdzīgu lielveikalu veram vaļā. Jo kam gan mums pašu ražotā lauksaimnieku prece, ja varam centralizēti ievest kārtējos zemas kvalitātes produktus un maksimāli radīt peļņu lieltirgotājiem?» atklātā vēstulē medijiem raksta Āgenskalna iedzīvotāja Sanita Ancāne.

Rīgas domes vadība vakar skaidroja, kāpēc pieņemts lēmums Āgenskalna tirgu slēgt. Tirgus rekonstrukcijai nepieciešamo līdzekļu apmērs provizoriski ir aptuveni desmit miljoni eiro, sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Pašvaldība tirgus atjaunošanā un attīstībā neplāno ieguldīt tikai savus līdzekļus, tāpēc pašlaik nav precīzi zināms, kādi varētu būt līdzfinansējuma avoti. Iespējams, Eiropas Savienības struktūrfondi un privātu investoru līdzekļi. Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs izteicās, ka gadījumā, ja Āgenskalna tirgus attīstībai tiktu piesaistīti privātie investori, viens no variantiem varētu būt ilgtermiņa nomas līguma parakstīšana. Tā kā nākamgad beidzas nomas līgumi, Āgenskalna tirgus tiek slēgts, lai varētu uzsākt tirgus vēsturiskās ēkas konservāciju un tādējādi novērstu tehniskā stāvokļa pasliktināšanos.

Rīgas domes prioritāte ir Centrāltirgus, kur pircēju skaits ir ievērojami lielāks nekā Āgenskalna un Vidzemes tirgū, turklāt Centrāltirgu apmeklē tūristi, kas ir apmēram trešā daļa no visa pircēju skaita. Šā gada sākumā Rīgas Centrāltirgus pārstāvis Ivars Jakovels sacīja Neatkarīgajai, ka Āgenskalna tirgum bija plānots izstrādāt attīstības koncepciju. Tirgū bija veikti neatliekamie darbi - sakārtots vēsturiskā paviljona ieejas mezgls, pagrabtelpas u.c. Pirms diviem gadiem Rīgas domei bija noslēgts līgums ar potenciālajiem investoriem par Āgenskalna tirgus attīstību, tomēr tas tika lauzts. Rīgas Centrāltirgus 2016. gada 1. aprīlī pārtrauca Āgenskalna tirgus apakšnomas līgumu, lai novērstu tirgus vēsturiskās ēkas tehniskā stāvokļa turpmāku pasliktināšanos vai degradēšanos. Tirgus turpmāka izmantošana nav iespējama drošības apsvērumu dēļ. Tirgus uz laiku tiek slēgts. Uz nenoteiktu laiku.

Tirdziniekiem tiek piedāvāta iespēja tirgoties Centrāltirgū. Pirmie interesenti jau esot bijuši iepazīties ar jaunajām iespējām.