Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pagājuši četri gadi. Kad Zolitūdes traģēdijai varēs pielikt punktu?

TIKŠANĀS VIETA. Priedaines ielā 20 joprojām ir pagaidu piemiņas vieta tiem 54 bojāgājušajiem, kurus apraka lielveikala konstrukcijas. Tā veidota, simboliski atgādinot, cik trausla ir cilvēka dzīvība. Vairākus gadus pēc traģēdijas nav panākta vienošanās par daudzdzīvokļu nama nojaukšanu, tikai pēc tam tiktu iekārtota piemiņas vieta – uz palikšanu © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

«Tas var mainīties tikai ar bargu tiesas spriedumu un drosmīgu tiesnesi, kurš šo bargo tiesas spriedumu pieņem,» ar šādu secinājumu izskan dokumentālās filmas Paraugprāva reklāmas rullītis. Filma televīzijas ekrānos – šovakar. Par to, kas notika pirms četriem gadiem – 2013. gada 21. novembrī – Rīgā, Zolitūdē, un par to, kas ir mainījies kopš tā laika. Vai arī – nav.

Šogad Zolitūdes traģēdijas krimināllietā paredzēta vēl tikai viena tiesas sēde - 5. decembrī. Nākamgad viss turpināsies - gan civilprocesi, gan kriminālprocess. Kad Zolitūdes traģēdijai varēs pielikt punktu? Varbūt 2019. gadā, iespējams, 2020. gadā. Prognozes vairs netiek izteiktas. Polijā bija vajadzīgi vairāk nekā desmit gadu, lai tiesa pieņemtu galīgo lēmumu, kāds sods pienākas Katovices halles sabrukšanā vainotajiem. Arhitektam - deviņi gadi cietumā, citiem - no diviem līdz divarpus gadiem cietumā.

Katovices Starptautiskā gadatirgus jumts iebruka sniega un ledus smaguma dēļ, 65 cilvēki gāja bojā, bet 140 guva savainojumus. Zolitūdes traģēdija - 54 bojāgājušie, vairāki desmiti ievainoto. Tiesā joprojām tiek uzklausīti eksperti, kuri vērtē veikala sabrukšanas iemeslus un ir norādījuši cēloni: kopnes - būves konstrukcijas - pārslodze bijusi 6,5 reizes lielāka, nekā pieļaujams, tas nozīmē, ka jumts būtu sagruvis tik un tā. Notika tas pirms četriem gadiem - vēlā pēcpusdienā, kad tirdzniecības centrs bija ļaužu pārpildīts.

Zolitūdes traģēdija joprojām ir kā sāpīga vāts. Laiks visu nav dziedējis, kā nereti mēdz mierināt. Tiesa turpinās, vainīgo nav - gan tāpēc, ka vainu konstatē tiesa, gan tāpēc, ka neviens tā arī nav pateicis, ka bijis paviršs, nolaidīgs un izraisījis 54 cilvēku nāvi. Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. Neviena no deviņām apsūdzētajām personām savu vainu inkriminētajos noziegumos nav atzinusi.

Demisionēja tikai toreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, sakot, ka tādējādi uzņemas politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē. Gadu pēc traģēdijas viņam tika piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis, un pašlaik viņam ir augsts amats Eiropas Komisijā.

Šodien pulksten 17 laukumā pie pagaidu pieminekļa Zolitūdē, Priedaines ielā 20, notiks piemiņas pasākums, ko rīko biedrība Zolitūde 21.11. Pasākuma kulminācijā pulksten 17.44 - laikā, kad 2013. gada 21. novembrī sabruka lielveikala Maxima jumts - 54 bojāgājušie tiks pieminēti ar klusuma brīdi. Piemiņas pasākuma laikā būs iespēja par ziedojumu saņemt biedrības izdoto grāmatu Atceries Zolitūdi, kurā ir apkopoti traģēdijā izdzīvojušo cilvēku stāsti. Biedrības mājaslapā teikts, ka 21. novembrī vairākos Rīgas dievnamos notiks aizlūgumi: pulksten 9.00 - Rīgas Svētās Trīsvienības pareizticīgajā baznīcā, pulksten 18.00 - Rīgas Sāpju Dievmātes Romas katoļu baznīcā.

Pēc Zolitūdes traģēdijas Ministru kabinets ministrijām uzdeva konkrētus uzdevumus, lai nepieļautu līdzīgu gadījumu atkārtošanos. Dažiem no tiem izpildes termiņš ir šā gada beigas, arī nākamā gada pirmie mēneši. Lielākoties uzdevumiem jau vajadzēja būt izpildītiem.