Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

IESKATIES: Dažādi pasākumi valsts dzimšanas dienā

BŪS DIŽA PARĀDE. Latvijas Nacionālo bruņoto spēku parādi šogad kuplinās arī citu valstu armijas un vēl neredzēti militāri rīki. Ir vērts nākt apskatīt © F64

Rīt, 18. novembrī, visā valstī notiks visdažādākie svinību pasākumi – izstādes, koncerti, uguņošanas, armijas parāde –, turklāt doties uz tiem šur tur varēs ar bezmaksas sabiedrisko transportu.

Laikapstākļi svētkos solīti nemīlīgi. Trīs līdz septiņi grādi, dienas gaitā visai valstij pārklāsies mākoņu vāks, daudzviet līs. Rīgā varbūt arī ne. Tas nozīmē, ka lielākie svētku pasākumi varētu būt kupli apmeklēti, tostarp Nacionālo bruņoto spēku parāde, kas solīta tik vērienīga, kā vēl nekad atjaunotās Latvijas vēsturē. Gan tāpēc, ka Latvijas armija pati iepirkusi dažādus ieročus, bruņumašīnas un pašbraucošus lielgabalus, gan arī sabiedroto NATO spēku klātbūtnes dēļ. Kopā ar latviešiem parādē soļos karavīri no Kanādas, Spānijas, Itālijas, Polijas, Slovēnijas, Albānijas, ASV. Līdzi brauks arī viņu bruņutehnika. Ja laiks būs daudzmaz labs, atlidos helikopteri un varbūt pat iznīcinātāji no Šauļiem. Parādē piedalīsies ne vien bruņotie spēki, bet arī citas spēka struktūras - robežsardze, policija, ugunsdzēsēji. Visām ir jaunumi, ko svētkos parādīt publikai.

Parāde sāksies 11. novembra krastmalā pulksten 13.30, un gājiens turpināsies pa Kaļķu un Brīvības ielu līdz pat Dailes teātrim, skanot karavīru dziesmām militārā orķestra pavadībā.

Saistībā ar daudzajiem svētku pasākumiem pārvietošanās pa galvaspilsētu būs apgrūtināta, jau sākot ar šo vakaru. Labāk centrā nemaz nebraukt iekšā, un bez tā var gluži labi iztikt, jo sabiedriskais transports svētkos ir bez maksas (ne tikai Rīgā, bet arī Jelgavā).

Viens no lielajiem pasākumiem, kurā vērts piedalīties, ir tradicionālais lāpu gājiens. Tas sešos vakarā sāksies pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa un vīsies cauri Vecrīgai, nonākot līdz Brīvības piemineklim, kur astoņos gaidāma Valsts prezidenta uzruna un Latvijas himna. Vēlāk Daugavmalā - uguņošana. Ugunis mākoņus izgaismos arī citās Latvijas pilsētās - Ogrē, Ventspilī, Daugavpilī, Liepājā un daudzviet citur.

Taču neparastas gaismas nodrošinās ne tikai sprāgstvielas un krāsainas ķīmiskas reakcijas. Galvaspilsētas ielās un parkos ir sācies gaismas festivāls Staro Rīga. 35 objekti, no kuriem lielākā daļa koncentrējas 18. novembra svinību vietās un to tuvumā. Valsts simtgades sagaidīšanas noskaņās festivālā apspēlēta arī patriotisma tematika. Būs neparasti iejusties Brīvības pieminekļa veidolā un nostāties zem trim zvaigznēm. Festivāla objektus un karti iespējams aplūkot internetā. Kamēr skulptūras un projekcijas vēl tumšas, pa dienu starp nolūkotajiem pasākumiem ir vērts iegriezties arī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, kas piedāvā bez maksas atsvaidzināt zināšanas par Latvijas Republikas tapšanu.

Tas notika pirms 99 gadiem. Jau teju gadsimts.