Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Taksistu pikets pie VID notiek sakāpinātā gaisotnē

© Alise Šulca, F64 Photo Agency

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvju tikšanās ar taksistiem, kuri otrdienas rītā pie dienesta galvenās ēkas Talejas ielā 1, rīkoja piketu, protestējot pret neskaidrajām prasībām taksometru skaitītājiem, notika sakāpinātā gaisotnē, no taksistu puses vairākkārt izskanot pārmetumiem dienesta pārstāvjiem.

Tostarp tikšanās laikā taksisti VID pārmeta neilgo termiņu taksometru skaitītāju nomaiņai, neieklausīšanos un situācijas nozarē neizpratni, "gestapo metožu" pielietošanu u.c..

Savukārt dienesta pārstāji solīja sākotnēji nepiemērot sodus par laikus nenomainītiem taksometru skaitītājiem, izprotot, ka laika tam nav daudz, bet pieprasījums liels. Tajā pašā laikā no taksistiem VID sagaida informāciju par to, kādā termiņā skaitītājus būs iespējams nomainīt.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka otrdienas rītā pie VID galvenās ēkas Talejas ielā 1, Rīgā, bija sabraukuši vairāki desmiti taksometru, piketējot pret neskaidrajām prasībām taksometru skaitītājiem.

Tostarp redzamākie no tiem bija dzeltenas krāsas taksometri ar zīmolu "Panda", taču uz VID centrālo ēku bija atbraukuši arī vairāku citu uzņēmumu taksometri. Starp piketa dalībniekiem nebija manāmi lielāko zīmolu taksometri, proti, "Baltic Taxi" un "Rīgas taksometru parka", kas strādā ar zīmolu "Red Cab", taksometri.

Savukārt neilgi pirms plkst.8.30 piketa dalībnieki devās uz tikšanos ar VID pārstāvjiem, lai pārrunātu taksistus interesējošos jautājumus. Uz sanāksmi bija ieradušies apmēram 50 taksistu.

Alise Šulca, F64 Photo Agency

Latvijas Taksometru pārvadātāju darba devēju biedrības valdes loceklis Ilmārs Lancers iepriekš norādīja, ka 15.septembrī taksometru skaitītāju lietotājiem VID izsūtīja informāciju, ka dienesta vienotajā datubāzē ir reģistrēts jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošs taksometra skaitītājs - "MICROTAX-06 MTC-06 LE6MEUD85". Taksometru skaitītāju "MICROTAX-06" lietotāji tika aicināti sazināties ar taksometra skaitītāja apkalpojošo dienestu SIA "Optumplus" un veikt jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošas versijas "MICROTAX-06 MTC-06 LE6MEUD85" instalēšanu.

"Tā kā līdz pat 2017.gada 1.jūlijam ne VID, ne atestācijas institūcijām nebija skaidrības, vai Ministru kabineta noteikumi, kas regulē kases aparātu lietošanu un to tehniskās prasības, ir attiecināmi arī uz taksometru skaitītājiem, par to netika informēti arī taksometru pakalpojumu sniedzēji, kuri bija spiesti ierastajā kārtībā iegādāties un reģistrēt līdz šim tirgū esošos taksometru skaitītāju modeļus. Bez tam, metroloģiskās prasības taksometru skaitītājam ir jau noteiktas Eiropas Savienības un Latvijas nacionālajos normatīvajos aktos, pēc analoģijas šādi būtu jābūt definētām arī uz taksometru skaitītājiem attiecināmajām fiskālajām prasībām," klāstīja biedrībā.

Lancers atzīmēja, ka taksometru skaitītāju nomaiņas nelietderību un bezjēdzību rada arī tas, ka Saeima trešajā lasījumā pieņēma izmaiņas Autopārvadājumu likumā, paredzot virkni izmaiņu vieglo taksometru pārvadājumu jomā un ieviešot jaunu pārvadājumu veidu - pasažieru pārvadājumi ar vieglo automobili bez taksometra skaitītāja izmantošanas jeb kopbraukšanas pakalpojums. Attiecīgi prognozējams būtisks taksometru pārvadājumu tirgus kritums.

"Pēdējā gada laikā taksometru pārvadātāju skaits jau tā ir samazinājies par vairāk nekā 30%. Plānotā taksometru skaitītāju nomaiņa budžeta ieņēmumus noteikti neveicinās," piebilda biedrībā.

Pēc tajā vēstītā, Eiropas Komisija ir pieņēmusi izskatīšanai Latvijas Tirgotāju asociācijas sūdzību par kases aparātu reformas realizāciju Latvijā, šai sūdzībai ir pievienojušies arī taksometru pārvadātāji. Valsts pārvalde arī attiecībā pret taksometru pārvadātājiem nav ievērojusi labas pārvaldības un vienlīdzības principus, un to biedrība norādīs savā vēstulē, kura tiks nosūtīta finanšu ministrei, satiksmes ministram, ekonomikas ministram un VID ģenerāldirektorei.

Latvijas Taksometru pārvadātāju darba devēju biedrības valdes loceklis Genādijs Aksjonovs iepriekš piebilda - ja plānotā piketa rezultātā atbildīgās institūcijas nepagarinās jaunu, tehniskām prasībām atbilstošu taksometru skaitītāju nomaiņu vismaz par sešiem mēnešiem un nepievērsīsies taksometru nozares problēmām, biedrība būs spiesta aizstāvēt savu biedru intereses tiesā.

Tāpat ziņots, ka šogad 1.janvārī stājās spēkā noteikumi par jaunajām kases aparātu un sistēmu prasībām. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus, obligāti jāsāk ne vēlāk kā 2017.gada 1.janvārī. Tomēr, tā kā uzņēmēju gatavība pielāgoties jaunajām prasībām vērtējama kā zema, Valsts ieņēmumu dienests iepriekš paziņoja par sešu mēnešu pārejas periodu. Tas nozīmē, ka jaunām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas bija jāsāk lietot no 1.jūlija.

Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautiem nodokļu maksātājiem jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas jāsāk lietot ne vēlāk kā 2019.gada 1.janvārī.