Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ar Ziepniekkalna "Ķīnas mūra" siltināšanu grib iedvesmot iedzīvotājus

INTERESĒJAS PAR SILTINĀŠANU. Māja Ozolciema ielā 18 ar 396 dzīvokļiem ir garākā ēka Latvijā, un to mēdz dēvēt arī par Ziepniekkalna Lielo Ķīnas mūri. Šīs mājas iedzīvotāji kuplā skaitā bija sapulcējušies pie savas mājas, lai iepazītos ar Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmu un gūtu priekšstatu par saviem ieguvumiem no ēkas siltināšanas © Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Līdz 2020. gadam Latvijai ir pieejams Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējums 166 miljonu eiro apmērā, kas ir paredzēts kā atbalsts daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai. Līdz šim pieteikumus šai programmai jau ir iesnieguši vairāk nekā 200 ēku iedzīvotāji.

Pēc Attīstības finanšu institūcijas Altum valdes priekšsēdētāja Reiņa Bērziņa aprēķiniem, ar ES fondu piešķirto finansējumu Latvijā varētu nosiltināt aptuveni 1030 māju. Vairāk nekā 200 ēku iedzīvotāji ir iesnieguši pieteikumus šai programmai. Viņš aicina daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus izmantot šo iespēju.

Lai uzskatāmi parādītu ieguvumus, ko dod ēku siltināšana, Altum sadarbībā ar Rīgas domi un Rīgas namu pārvaldnieku pirmdienas vakarā organizēja tikšanos ar Ziepniekkalna iedzīvotājiem, bet jo īpaši gaidot tikšanos ar Ozolciema ielas 18. nama iedzīvotājiem. «Šīs mājas, tāpat kā lielākā daļa pirms vairākiem gadu desmitiem celto daudzstāvu dzīvojamo namu, tehniskais stāvoklis un inženiersistēmas laika gaitā ir novecojušas. Tas nozīmē, ka katru dienu māja zaudē naudu kopā ar siltumu,» teica R. Bērziņš.

Altum ir aprēķinājis, ka šī 500 metru garā māja Rīgā, realizējot siltināšanas programmu, ietaupītu 55% no kopējā mājas siltumenerģijas patēriņa. Iedzīvotājiem tas nozīmētu mazākus rēķinus par dzīvokli. Piemēram, 60 m² liela dzīvokļa īpašnieki tādā veidā gadā varētu ietaupīt aptuveni 200 eiro.

Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

«Jūsu mājai ir paveicies, jo gan valsts, gan pašvaldība ir gatava sniegt līdzfinansējumu. Ja izveidosiet dzīvokļu īpašnieku biedrību, jums būs iespēja no pašvaldības iegūt 50% līdzfinansējumu arī to remontdarbu veikšanai, kas nav saistīti ar ēkas siltināšanu, piemēram, kāpņu telpu remontiem. Mēs vēlamies, lai jūs būtu paraugs visai pilsētai,» uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Turklāt pašvaldība ir noteikusi, ka renovēto māju iedzīvotājiem par māju ir 90% nekustamā īpašuma nodokļa atlaide. Viņš arī solīja personīgi kontrolēt, lai visas pilsētas institūcijas, gan SIA Rīgas namu pārvaldnieks, gan Būvvalde, gan citas, sniegtu maksimālu atbalstu Ozolciema ielas 18. nama iedzīvotājiem, ja tie pieņemtu lēmumu par ēkas kompleksu renovāciju.

Pirms uzsākt renovācijas un siltināšanas darbus šajā mājā, vismaz 2/3 dzīvokļu īpašnieku ir jānobalso par to. Ieguvumi ir acīm redzami - komfortablāki dzīvesapstākļi, mazāks rēķins par komunālajiem maksājumiem, atlaide NĪN, īpašuma vērtības pieaugums. Taču renovācija un siltinā- šana, protams, prasa arī investīcijas. Kopējās kompleksās renovācijas izmaksas šai mājai ir aptuveni četri miljoni eiro, no tiem 50% sedz ES. Savukārt atlikušo dalu iedzīvotāji varēs segt no dzīvokļu uzturēšanai ietaupītajiem līdzekļiem - līdz ar to maksājums mēnesī nepalielināsies.

«Ozolciema ielas 18 iedzīvotāju bankas aizņēmuma atmaksa tiks nosegta ar būtiskiem ietaupījumiem no samazināta siltumenerģijas patēriņa, samazinātiem nākamo periodu remontdarbu izdevumiem, samazinātiem karstā ūdens sagatavošanas un cirkulācijas izdevumiem, apsaimniekošanas maksas samazinājuma, kā arī nekustamā īpašuma nodokļa atlaides. Tā kā Ozolciema ielas 18. nams ir garākā un lielākā māja Latvijā, tad, pēc mūsu speciālistu aprēķiniem, renovācija šai mājai ir visrentablākā,» atklāja Altum Energoefektivitātes programmu departamenta vadītājs Ingus Salmiņš.

Tiesa, interese par šo programmu ir ne tikai Ziepniekkalnā. SIA Rīgas namu pārvaldnieks jau ir iesniegusi pieteikumus par 26 Rīgas māju siltināšanu un veikusi aprēķinus arī par šo māju.

Lai uzlabotu daudzdzīvokļu māju tehnisko stāvokli un energoefektivitāti, kopš 2016. gada septembra Latvijā darbojas DME paaugstināšanas valsts atbalsta programma, kuru izstrādāja Ekonomikas ministrija un ievieš Altum.

Altum sniedz daudzpusīgu atbalstu šajā programmā: piešķir grantus, aizdevumu garantijas, aizdevumus projekta realizācijai, kā arī bezmaksas konsultācijas pirms un projekta gaitā. Līdz pat 50% no izmaksām, kas tiks tērētas māju energoefektivitātes uzlabošanas darbiem, iedzīvotāju vietā tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Pārējās izmaksas iespējams saņemt kā bankas aizdevumu, turklāt dzīvokļu īpašniekiem nav jāieķīlā savi dzīvokļi.

Ekrānšāviņš no avīzes