Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zolitūdes traģēdijas vietā par memoriāla izveidi skaidrības vēl nav

GAIDA. Zolitūdes traģēdijas vietā virs zemes palikusi viena daudzdzīvokļu ēka, kura nu pārdota izsolē. Tās apkārtne, pēc vietējo iedzīvotāju stāstītā, netiek kopta. Rīgas pašvaldība vēlas, lai ēku nojauc un traģēdijas vietā izveido piemiņas memoriālu. Jaunais, izsolē ēku nopirkušais īpašnieks par saviem plāniem Rīgas domi vēl nav informējis © Aculiecinieka foto

Kad vasaras sākumā izskanēja informācija par Zolitūdes traģēdijas vietā Rīgā, Priedaines ielā 20 palikušās daudzdzīvokļu ēkas pārdošanu izsolē, biedrības Zolitūde 21.11. pārstāve Regīna Ločmele-Luņova pieļāva, ka ēku varētu iegādāties kāds bankas Eesti Kre-diidipank meitasuzņēmums, kas nodarbojas ar nekustamo īpašumu uzraudzīšanu.

Pēc Neatkarīgās rīcībā esošās informācijas, tā arī noticis. Diemžēl ar bankas pārstāvjiem pagājušajā nedēļā sazināties neizdevās, lai noskaidrotu, kādas ir formāli jaunā īpašnieka ieceres saistībā ar īpašumu.

R. Ločmele-Luņova piektdien Neatkarīgajai sacīja, ka arī Zolitūdes traģēdijā cietušie cilvēki gaida tikšanos ar jauno īpašnieku un, «cerams, ka sarunās piedalīsies ne tikai pašvaldība un īpašnieks, bet arī biedrība», viņa piebilda. Jo šis jautājums nav tikai saimniecisks, bet tas attiecas uz sabiedrībai sāpīgu problēmu, uz problēmu, kas bijusi liktenīga simtiem rīdzinieku. «Pircējs zina, ko nopircis,» viņa teica.

Vietējie iedzīvotāji stāstījuši, ka daudzstāvu dzīvojamo ēku apskatījuši «kaut kādi ārzemnieki». Ēkas apkaimi neviens nekopjot, tā neizskatās pievilcīgi. Neatkarīgā jau informēja, ka izsolē par 3,9 miljoniem eiro ir pārdota SIA Homburg Zolitude piederoša un bankā Eesti Krediidipank ieķīlāta ēka Zolitūdes traģēdijas vietā. Izsoles sākumcena bija

3,2 miljoni eiro, to pārdeva mazliet dārgāk, bet ieķīlāts īpašums bijis par 6 miljoniem eiro.

Rīgas pašvaldība un Zolitūdes traģēdijā cietušie šajā vietā vēlas izveidot memoriālu. Lai to izdarītu, ir jāmaina teritorijas zonējums. Teritorija pieder Rīgas domei un nu jau jaunajam īpašniekam - bankas meitasuzņēmumam. Tikai abi īpašnieki, kopīgi vienojoties, var lemt par teritorijas zonējuma maiņu. Jāatgādina, ka Rīgas dome dzīvojamai ēkai Priedaines ielā 20 piemērojusi grausta statusu - ēkas konstruktīvie elementi nav pietiekami stipri, tāpat arī norādīts uz nepietiekamo ēkas pamatnes nestspēju un izturību.