Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Hotel Garden Palace" strīds: Iesaistītais Skudra pārsteigts, ka nav sākts kriminālprocess

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Strīdā ap Vecrīgas viesnīcu "Hotel Garden Palace" iesaistītā uzņēmuma SIA "966 Freecom" valdes priekšsēdētājs Uldis Skudra ir pārsteigts, ka par neseniem notikumiem viesnīcā neesot sākts kriminālprocess par bruņotu iebrukumu.

Skudra šodien sasauktajā preses konferencē žurnālistiem pauda pārsteigumu, ka kriminālprocess nav sākts par minēto faktu, bet gluži par pretēju, proti, par viesnīcas ēkas Grēcinieku ielā 28, Rīgā, atgūšanu īpašumā. Tāpēc Skudram un viņa advokātam Indulim Balmakam, esot pamatotas aizdomas, ka ir notikušas koruptīvas darbības tiesībsargājošajās iestādēs.

Savukārt starptautiskās organizācijas "Tiesības uz taisnīgu tiesu" patrons, starptautiskais tiesību eksperts Olivers Valešs sacīja, ka nesniegs sīkākus komentārus par tiesību situāciju Latvijā, bet kā Akbara Abdulajeva pārstāvis juridiskajos jautājumos Latvijā pavēstīja, ka Balmaks un Skudra ir vienīgie, kam ir likumīgas tiesības izpildīt Abdulajeva juridiskās intereses Latvijā. Tāpat Abdulajevs nav izsniedzis citas pilnvaras, tādēļ ir pamatotas aizdomas, ka pilnvaras, ko prezentē SIA "Garden Palace" puse ir viltotas.

Kā ziņots, pirmdienas, 7.augusta rītā tika apturēta viesnīcas "Hotel Garden Palace" darbība, kā arī no viesnīcas telpām tika izlikti visi tās viesi un darbinieki. Torīt viesnīcas telpās ieradušies apsardzes darbinieki, kuri lūguši atstāt telpas viesnīcas viesiem, kuriem tikusi nodrošināta palikšana apkārtesošajās viesnīcās, kā arī lielākajai daļai darbinieku.

Kā toreiz norādīja SIA "966 Freecom" valdes priekšsēdētājs Uldis Skudra, šīs darbības veiktas "966 Freecom" interesēs, lai, atbilstoši Rīgas apgabaltiesas 12.jūnija lēmumam, no "966 Freecom" īpašumā esošajām telpām izliktu SIA "Garden Palace". Turpretim 9.augusta rītā viesnīcas telpās ieradušies pārstāvji no SIA "Sun Seasons", kas apgalvoja, ka viņiem ir noslēgts līgums par telpu nomu, un tie ar apsardzes darbinieku palīdzību izlika no viesnīcas SIA "966 Freecom" cilvēkus un apsardzes darbiniekus, atsaucoties uz 31.jūlija Jelgavas tiesas lēmumu, kurā norādīts, ka "966 Freecom" valdes priekšsēdētājs nevar pārstāvēt "966 Freecom" tiesā.

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Kā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja "Sun Seasons" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Šmits, viņa rīcībā esošie dokumenti liecina, ka "Sun Seasons" pārstāvji atrodas viesnīcas telpās likumīgi. Taču, atstājot telpas, SIA "966 Freecom" valdes priekšsēdētāja pārstāvji esot paņēmuši līdzi visus dokumentus, kas atradušies viesnīcā, tādēļ notiek aktīvs darbs, lai tos atjaunotu. 8.augustā ar tiesu izpildītāja palīdzību esot atjaunoti dokumenti par nomas tiesībām, un tikai tad uzņēmēja pārstāvji devušies uz viesnīcas telpām. Tas darīts tiesu izpildītāja pavadībā. Tikusi izsaukta arī policija.

Ar policijas palīdzību telpas lūgts atstāt arī tajā brīdī vienīgajai uz vietas esošajai viesnīcas iemītniecei, kura esot norādījusi, ka ir ar viesnīcas īpašniekiem saistīta persona. Šmits norādīja, ka uzņēmums ir iesniedzis iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu par reiderisma un uzņēmuma sagrābšanas mēģinājumu.

Šmits skaidroja, ka atbilstoši tiesas lēmumam SIA "Garden Palace" ēku atstājis šā gada 27.jūnijā, savukārt "Sun Seasons" līgumu par ēkas nomu parakstīja šā gada 15.jūnijā. Turklāt līgums, pēc viņa teiktā, parakstīts ar "966 Freecom" vienīgo īpašnieku Panamā reģistrēto uzņēmumu "Stralis Investment AS". "Sun Seasons" valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka viesnīcas "Hotel Grand Palace" telpas var atstāt tad, kad beidzas nomas līguma termiņš, proti, līdz 2022.gadam, vai kad ēkas īpašniekam ir izpildraksts par nomnieka izlikšanu no telpām.

Šmits sacīja, ka SIA "966 Freecom" nav tiesību šādi rīkoties, jo "Sun Seasons" no telpām tiek mēģināts izlikt balstoties uz ar uzņēmumu nesaistītu tiesas lēmumu par iepriekšējā ēkas nomnieka SIA "Garden Palace" izlikšanu no telpām.

Kā skaidroja "Sun Seasons" valdes priekšsēdētājs, "966 Freecom" valdes priekšsēdētājs Uldis Skudra, kurš skaitās viens no viesnīcas "Hotel Garden Palace" ēkas Grēcinieku ielā 28, Rīgā, īpašniekiem, esot prettiesiski ieradies viesnīcā 15 līdz 20 apsargu pavadībā un no telpām izlicis viesnīcas darbiniekus un viesus, paralēli "izvandot numuriņus un izzogot viesnīcā esošos dokumentus un seifus".

Viesnīcas "Hotel Garden Palace" darbības pārtraukšana uzņēmumam "Sun Seasons" varētu būt radījusi zaudējumus 150 000 eiro apmērā, apgalvoja Šmits. Viņš norādīja, ka pašlaik konkrētu zaudējumu apmēru atklāt nav iespējams, kamēr tiesu izpildītājs nav pabeidzis noformēt aktu par viesnīcai nodarīto kaitējumu.

Taujāts, kāds varētu būt iemesls Skudras centieniem no viesnīcas telpām izlikt "Sun Seasons", ja uzņēmumam ir parakstīts ēkas nomas līgums, Šmits norādīja, ka "966 Freecom" valdes priekšsēdētāja ieskatā uzņēmuma īpašniekam "Stralis Investment AS" nav bijušas pilnvaras slēgt nomas līgumu ar "Sun Seasons", tomēr viņš uzsvēra, ka līgumu apstiprinot tiesa.

Šmits norādīja, ka "Sun Seasons" darbība ir saskaņota un nesen uzņēmums Valsts ieņēmumu dienestam iesniedzis atskaiti par aizvadīto darbības mēnesi.

Konfliktsituācijas cēlonis atrodams īres līgumā starp "966 Freecom" un "Garden Palace", kurš noslēdzās 2013.gada 31.janvārī. "Garden Palace" pārstāvji šo faktu apstrīdēja tiesā, uzskatot, ka līguma izbeigšana veikta nelikumīgi. Sākotnējās instancēs tiesa lēma par labu "Garden Palace", taču vairāku apstākļu dēļ, tostarp, atbildīgās tiesneses Ivetas Bērziņas kukuļa piesavināšanās skandāla dēļ, tiesas lēmums tika pārsūdzēts. 2017.gada 12.jūnijā Rīgas apgabaltiesa lēma par labu "966 Freecom", atzīstot uzņēmuma tiesības izlikt "Garden Palace" no sava īpašuma, Grēcinieku ielā 28.

SIA "Sun Seasons" dibināta 2017.gadā un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Māris Rjabiņins.

SIA "966 Freecom" 2008.gadā dibināja Valentīna Gulami. Pēc vairākām īpašnieku maiņām patlaban nepilni 100% jeb 350 500 kapitāldaļas pieder Panamā reģistrētajam "Stralis Investment S.A.", savukārt Uldim Skudram pieder 10 kapitāldaļas, liecina informācija "Firmas.lv". Uzņēmuma pamatkapitāls ir 4,987 miljoni eiro. Uzņēmuma iesniegtie finanšu dati par 2016.gadi liecina, ka tas no pamatdarbības ieņēmumus nav guvis.

SIA "Garden Palace" dibināta 2009.gadā. Tā dibinātājs bija Uldis Skudra, bet kopš 2012.gada tas pieder SIA "555 Brand Hotel", kas pilnībā pieder Lielbritānijā reģistrētajam "Upmax Trading Limited". "Garden Palace" pamatkapitāls ir 37 848 eiro. Kopš 2015.gada "Garden Palace" valdes priekšsēdētājs ir "Sun Seasons" īpašnieks Māris Rjabiņins. "Garden Palace" 2016.gadā strādāja ar 1,368 miljonu eiro apgrozījumu un zaudējumiem 67 862 eiro apmērā.