Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Migrantu ciemā tapis integrācijas rotaļlaukums

MUCENIEKU PATVĒRUMA meklētāju centra iemītnieki ar ASV gādību tikuši pie otra rotaļu laukuma. Atšķirībā no pirmā, kas atrodas aiz žoga, jaunajā drīkst ienākt arī Mucenieku ciema pastāvīgie iedzīvotāji. Dažādu mentalitāšu starpā attiecības veidojas lēni, bet šūpoles un rāpeļi šo procesu paātrina. Latvija līdz šim uzņēmusi 364 migrantus, kvota ir 531 © F64

26. septembrī beidzas atvēlētais divu gadu termiņš 531 migranta pārvietošanai no Grieķijas, Itālijas un Turcijas, taču nekādas sankcijas par šīs kvotas neizpildi Latvijai nedraud. Salīdzinājumā ar citām valstīm esam migrantu apsaimniekošanas pirmrindnieki – uzņemam, iedodam oficiālu statusu un palaižam projām plašajā Eiropā uz Vāciju vai kādu citu bagātu valsti.

Kamēr pieaugušie atbraucēji vēl uzkavējas patvēruma meklētāju centrā Muceniekos vai jaunuzbūvētajā īslaicīgās aizturēšanas iestādē turpat pāri ielai, bērniem kaut kā sevi jānodarbina. Centra iemītniekiem tagad ir uzbūvēts otrs rotaļu laukums, taču atšķirībā no pirmā, kas atrodas aiz žoga, jaunajā drīkst ienākt arī Mucenieku ciema pastāvīgie iedzīvotāji. Tik dažādu mentalitāšu starpā attiecības veidojas lēni, bet šūpoles un rāpeļi šo procesu paātrina.

VARENI SPĒKI. Mucenieku jaunais rotaļlaukums, lai arī neliels, tapis, sakopojot iespaidīgus pūliņus divu gadu garumā. Projektā līdzdarbojusies Ropažu novada pašvaldība, ASV vēstniecība un personīgi vēstniece Nensija Petita, virkne uzņēmēju un pat amerikāņu karavīri. Kopā 15 atbalstītāju / F64

Jāatgādina, ka publiski pieejams labiekārtojums bija vietējo iedzīvotāju izvirzīts nosacījums, kad valdība viņiem uzspieda Mucenieku patvēruma centra būtisku paplašināšanu un migrantu cietuma ierīkošanu. Tagad cietums uzbūvēts. Pamatīgs betona žogs riņķī, sensori un novērošanas kameras pa perimetru. Savukārt kompensācija - jaunais bērnu rotaļlaukums atrodas otrpus patvēruma lūdzēju izmitināšanas ēkām. Zīmīgi gan, ka tas būvēts nevis par valdības vai ES fondu līdzekļiem, kā varētu domāt - Sīrijas un Eritrejas migrantu uzņemšana un pārvietošana taču ir Eiropas Savienības izdomāts projekts. Šajā gadījumā par migrantu bērniem un viņu integrāciju vietējā sabiedrībā parūpējusies Amerikas Savienoto Valstu vēstniecība un vēstnieces Nensijas Petitas sarūpēti atbalstītāji. «Mēs stingri atbalstām vietējo pilsonisko sabiedrību,» Neatkarīgajai skaidro vēstnieces kundze. Viņai personīgi šķitis būtiski, lai vietējie Mucenieku bērni spēlētos kopā ar tiem bērniem, kas bēg no kara.

Latvijas valdības pienesums šajā iecerētajā integrācijas procesā ir tikai netiešs. Proti, vakar Ministru kabinetā akceptēts Sejas aizsegšanas ierobežojuma likums. Vēl nepieciešams Saeimas galavārds, un tad visā Latvijā, Mucenieku ciemā un arī vakar atklātajā rotaļu laukumā sievietes un meitenes nedrīkstēs valkāt apģērbu, kas aizsedz seju - nikābus, burkas, parandžas - kā nu kur šos musulmaņu apģērba gabalus pieņemts saukt. Likumprojekta izstrādātāja Tieslietu ministrija vairākkārt uzsvērusi, ka tā mērķis ir nodrošināties pret iespējamām konfliktsituācijām nākotnē.

Pašlaik Latvijā musulmaņu kopienai nav pamata būtiski augt - vismaz ne uz migrantu rēķina. Kā vēsta Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, pašlaik ES pārvietošanas programmas ietvaros uzņemtas 364 personas. Gandrīz viss plānotais daudzums no Grieķijas - 294, no Turcijas - puse no plānotajiem 50 migrantiem, savukārt no Itālijas tikai 27 personas 186 vietā. Tas - itāļu dienestu kavēšanās dēļ. Tāpēc arī Mucenieku patvēruma meklētāju centrs ir patukšs. Pašlaik tur uzturas 79 personas. Izcelsmes valsts pamatā ir Sīrija. Pēc statusa saņemšanas migranti parasti dodas uz turīgākām valstīm. Brīvi cilvēki - kur grib, tur iet.