Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pirmslaulību mācību programmu apguvuši deviņi pāri un visi – Rīgā

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Pirmslaulību mācību programmu apguvuši deviņi pāri un visi – Rīgā. Latvijas galvaspilsētā tiek komplektēta jau otrā grupa, bet kopumā Tieslietu ministrija paredzējusi iespēju kursus apmeklēt 50 pāriem. Šī izmēģinājuma projekta ilgums ir līdz 2017. gada beigām, tad arī Tieslietu ministrija vērtēs, vai šo programmu būtu lietderīgi turpināt un cik līdzekļu no piešķirtā finansējuma izlietots.

Tieslietu ministrija (TM) ir noslēgusi vienošanos ar piecām izglītības iestādēm, kuras īstenos apmācības programmas pilotprojektu, - ar Jelgavas pilsētas pašvaldības pieaugušo izglītības iestādi Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs, biedrību Svētās ģimenes māja Rīgā, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju (RPIVA), Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju un mācību centru Fibra Rēzeknē. Pirmie pāri ir apmācību beiguši biedrībā Svētās ģimenes māja. Citviet Latvijā pirmslaulību apmācība vēl nav uzsākta, jo minimālais dalībnieku skaits vienā grupā ir pieci pāri - apmācības domātas ar individuālu pieeju nelielam cilvēku skaitam vienā reizē. Bet cilvēki nav pieteikušies. TM pieļauj, ka interese par apmācībām, iespējams, ir sezonāla rakstura, proti, reģionos vasarā ir mazāk iespēju kursus apmeklēt. Kad vēl tikai tika apspriesta iecere šādu apmācību programmu veidot, dzimtsarakstu nodaļās reģionos sacīja, ka ideja nav peļama, bet problēma varētu būt gan naudā, gan laikā. Lai nokļūtu līdz apmācību vietai, daudziem jābrauc vai nu ar savu, vai sabiedrisko transportu - tas maksā naudu, un daudzviet autobusi nekursē bieži. Latvijā apmēram puse bērnu, bet pirmo - pat vairāk nekā puse, dzimst nereģistrētā kopdzīvē, tādēļ pirmslaulību kursu apmeklētājiem varētu būt problemātiska arī bērnu vai bērna pieskatīšana lekciju laikā.

Tieslietu ministrijas izstrādātā bezmaksas pirmslaulību mācību programma paredzēta pāriem, kuri vēlas laulību reģistrēt dzimtsarakstu nodaļā, taču cilvēki sacīja, ka viņi par šiem kursiem uzzinājuši arī no mācītāja. Kursu apmeklētāji aizpildīja anketas, kurās izteica vērtējumu un vēlējumus. Atsauksmes bijušas pozitīvas, iespēju apmeklēt bezmaksas mācības, kurās var klausīties un dalīties pieredzē dažādās jomās, kas skar ģimeni un savstarpējās attiecības, pāri ieteiktu arī citiem. Rīgā tagad tiek komplektēta otra apmācību grupa un pēc tam, kad būs pieteicies nepieciešamais dalībnieku skaits, RPIVA un biedrība Svētās ģimenes māja tiks aicināti izteikt savu piedāvājumu par iespēju apmācīt nokomplektēto grupu. Bet - RPIVA jau ir likvidēta, un TM vakar nevarēja pateikt, kas kursus varētu rīkot šīs augstskolas vietā. Visticamāk, tās tiesību pārņēmēja Latvijas Universitāte.