Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Stradiņa slimnīca ieviesusi maksu faktiski visās stāvvietās

© F64

Stradiņa slimnīca vēlas nodrošināties pret negodprātīgiem autovadītājiem, kuri ērtības labad atstātu transportlīdzekli uz visu dienu slimnīcas teritorijas stāvvietā, ja tā būtu bezmaksas, tāpēc ieviesusi maksu faktiski visās stāvvietās.

Jaunizveidotajā stāvvietā apmeklētājiem maksa noteikta daudz zemāka, lai mudinātu cilvēkus atstāt auto tur, nevis braukt dziļāk slimnīcas teritorijā. Taču ap slimnīcu saglabātas arī bezmaksas autonovietnes, turklāt nelielu skaitu automašīnu pašlaik drīkst novietot arī blakus dzelzceļam, jo no jūlija sākuma tur ir noņemta zīme Apstāties aizliegts.

Stradiņa slimnīcas autostāvvietas iekārtotas un pārveidotas līdz ar jaunā korpusa uzcelšanu - jaunajās telpās atrodas poliklīnika, kur vērojams lielākais pacientu pieplūdums. Slimnīcas teritorijā, lai nokļūtu poliklīnikā, tagad visērtāk ir izmantot ieeju no Ventspils ielas, un tieši tur pašlaik ir atvērta jauna labiekārtota autostāvvieta, kas paredzēta 150 automašīnām. Tā ir aprīkota ar videonovērošanas kamerām un apgaismojumu. Taču iedzīvotāju neizpratni izraisījusi maksa par šīs stāvvietas izmantošanu - tā ir trīs eiro stundā. Slimnīcas pārstāvji gan norāda, ka pirmo pusstundu automašīnu stāvvietā var novietot bez maksas, turklāt šī maksa salīdzinājumā ar iebraukšanu slimnīcas teritorijā ir uz pusi zemāka. Gadījumos, kad pacientu nepieciešams ar automašīnu nogādāt līdz kādam no slimnīcas korpusiem, to ir iespējams izdarīt, iebraucot teritorijā no Atpūtas ielas puses. Taču jāņem vērā, ka, atrodoties teritorijā ilgāk par 30 minūtēm, tiks piemērota iebraukšanas maksa teritorijā - septiņi eiro par pusstundu. «Šādas maksas ieviešana ir vienīgais veids, kā nodrošināt, lai lielākā daļa apmeklētāju automašīnu netiek ilgstoši novietotas slimnīcas teritorijā, bet gan apmeklētāju stāvvietā,» skaidrojot situāciju P. Stradiņa slimnīcā ar transportlīdzekļu novietošanu, saka slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ilze Kreicberga. «Daudzus gadus esam cīnījušies par drošu slimnīcas teritoriju. Izbūvējot jauno autostāvvietu, radās iespēja atbrīvot slimnīcas teritoriju no intensīvas autotransporta plūsmas un klientu novietotām automašīnām šaurajās slimnīcas ieliņās, ko vienlaikus izmanto gan apmeklētāji, gan darbinieki, gan neatliekamās palīdzības transports.»

Ažiotāžu bija izraisījusi Rīgas pašvaldības policijas rīcība, sodot ikvienu, kas atstāja auto netālu no slimnīcas pie dzelzceļa, jo tur bija spēkā aizliegums stāvēt dzelzceļa aizsargjoslas un zaļās zonas dēļ. Tagad policijas patruļa tur vairs nedežurē, bet Rīgas domes Satiksmes departaments ir noņēmis aizlieguma zīmes un izvietojis betona plātnes, kas norobežo zaļo zonu no ielas, un automašīnas rindā drīkst atstāt. Šo teritoriju ir gatava pārņemt Veselības ministrija, ar laiku izveidojot tur normālu autostāvvietu.